archived page

Predsednik za maturantsko četvorko brez alkohola

Ljubljana, 8.12.2009  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike Fundacije Z glavo na zabavo ob 10. obletnici njenega delovanja (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike Fundacije Z glavo na zabavo ob 10. obletnici njenega delovanja. V svojem nagovoru je izpostavil velik prispevek te nevladne organizacije, ki se zavzema za zdrav življenjski slog, učinkovito promocijo aktivnega preživljanja prostega časa in zabave brez alkohola, tobaka in prepovedanih drog ter stalno poudarja, da alkohol in promet sploh ne sodita skupaj.

Predsednik je izrazil zadovoljstvo, ker je dejavnost Fundacije Z glavo na zabavo sprejeta med mladimi, ki so prav v obdobju svojega odraščanja še posebej dojemljivi za potrošniško naravnane vplive, ki žal v vse večji meri kreirajo tudi ne najbolj zdrav življenjski slog. Izrekel je tudi priznanje strokovnosti, sistematičnosti in dolgoročni naravnanosti delovanja fundacije, kot tudi izjemni profesionalnosti pri izvedbi prireditev in pri izvedbi medijskih vsebin.

Predsednik dr. Danilo Türk pa je bil kritičen do agresivnega vpliva kapitala na medije in njihovo vlogo pri oblikovanju življenjskega sloga. "Denar, materialne dobrine, zvezdništvo in nezdrava tekmovalnost se praviloma postavljajo pred precej pomembnejše vrednote, kot so prijateljstvo, solidarnost, dobri medčloveški odnosi in kvalitetno preživljanje prostega časa. To niso staromodne vrednote, to so ključne vrednote," je poudaril predsednik. Dodal je, da fundacija Z glavo na zabavo na ta problem opozarja brez moraliziranja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike Fundacije Z glavo na zabavo ob 10. obletnici njenega delovanja (FA BOBO)Predsednik je dejal, da bi bilo lepo, če bi dosegli, da na množičnem plesu četvorke v Ljubljani prihodnje leto ne bi bilo pijančevanja, ki tej simpatični prireditvi jemlje prisrčnost in ugled. Tudi sam se je pridružil prepričanju predstavnikov fundacije, da za kakovostno preživljanje prostega časa in dobro zabavo ne potrebujemo alkohola, tobaka in prepovedanih drog.

Podprl je tudi njihovo zavzemanje za popolno treznost v cestnem prometu. Državljani Slovenije namreč popijejo preveč alkohola, kar se odraža na številnih področjih življenja, najbolj vidne pa so prav tragične posledice prometnih nesreč pod vplivom alkohola. "Slovenski javnosti je potrebno posredovati jasno sporočilo, da alkohol in volan ne sodita skupaj. Zato se zavzemam za nično toleranco in s tem popolno zakonsko prepoved alkohola za aktivne udeležence v cestnem prometu," je poudaril predsednik dr. Danilo Türk.

Poleg nujnih sprememb zakonodaje na tem področju pa bi morali po mnenju predsednika v prihodnosti povečati obseg raznovrstnega preventivnega delovanja in okrepiti nevladni sektor na tem področju. Zavzel se je tudi za ureditev sistemskega financiranja dejavnosti Fundacije Z glavo na zabavo.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani