archived page

Predsednik o novih priložnostih, ki jih Slovenija ne sme zamuditi

Gumi, Busan, 28.10.2009  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Video: Kolektor


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je obiskal podjetje Kolektor Sinyung (FA BOBO)Drugi dan obiska v Republiki Koreji je predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk obiskal podjetje Kolektor Sinyung v južnokorejskem mestu Gumi. Z vodstvom se je pogovarjal o izkušnjah pri razvoju podjetja, ki je v lasti idrijskega Kolektorja. Predsednik je posebej pozdravil mlade slovenske strokovnjake, zaposlene v vodstvu podjetja, in jih označil kot zgled poslovne podjetnosti in uspešnosti. Proizvodnja v tem podjetju in Republiki Koreji nasploh je že dosegla ravni, kakršne so bile pred gospodarsko recesijo, zato podjetje v prihodnjih letih pričakuje pospešen razvoj. Predstavniki podjetja so predsednika Türka seznanili tudi z načrti razvoja novih tehnologij, tako v proizvodnji elektromotorjev kot tudi na drugih področjih, kot je razvoj nanomaterialov.

Predsednik se je srečal tudi z županom mesta Gumi Nam Yoo-chinom, ki mu je predstavil razvojne načrte mestne industrijske cone, ki je ena najbolj dinamičnih v Republiki Koreji.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predstavniki podjetja Hanjin (FA BOBO)Popoldan je predsednik dr. Danilo Türk obiskal luko Busan in se pogovarjal s predstavniki vodstva uprave luke ter z vodstvom logističnega in ladjarskega podjetja Hanjin. Predstavniki luke, ki spada med največje na svetu, so slovenskemu predsedniku predstavili njen sedanji razvoj na področju kontejnerskega prometa in načrte za prihodnje. Luka Busan je razvila najnovejše tehnologije za upravljanje kontejnerskega pretovarjanja, zasnovane na lastnem znanju in razvoju informacijskega sistema. Operativno delo z računalniki, ki vodijo popolnoma avtomatiziran proces pretovarjanja, v celoti upravljajo ženske. Predsednik Türk si je med obiskom ogledal nadzorni center luke, ki vodi vse operacije.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je obiskal luko Busan (FA BOBO)Vodstvi luke in podjetja Hanjin sta predsednika seznanili z mednarodnimi povezavami luke, med katerimi ima že sedaj pomembno mesto Luka Koper. Pojasnili so tudi svoje načrte investicij v razvoj luk v različnih delih sveta, tudi v Sredozemlju. Izrazili so pripravljenost za investiranje v razvoj Luke Koper in za nadaljevanje pogovorov na podlagi kontaktov, ki so jih vzpostavili v preteklosti. Ocenili so, da je prav sedanji trenutek zelo primeren za takšno sodelovanje, saj je povezan z velikimi investicijami v avtomobilsko in druge industrije v Srednji Evropi. Poudarili so, da je logistična podpora temu razvoju kritičnega pomena, pri tem pa ima Slovenija z Luko Koper in svojimi prometnimi koridorji odlične potenciale. Pripravljenost korejskih partnerjev, da s svojimi sredstvi prispevajo k razvoju Luke Koper in drugih logističnih elementov v Republiki Sloveniji, je po oceni predsednika Türka priložnost, ki je Slovenija ne sme zamuditi.

Predsednik Türk je izrazil pričakovanje, da se bodo v luči poslovnih priložnosti, ki jih prinaša čas približevanja koncu sedanje gospodarske krize, zapleti v zvezi z imenovanjem uprave Luke Koper kmalu končali in da ne bo prišlo do nadaljnje izgube časa, ki je bistvenega pomena za strateške poslovne odločitve in okrepljen razvoj, ki ga Slovenija potrebuje.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je obiskal podjetje Kolektor Sinyung (FA BOBO)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani