archived page

Obisk predsednika v občinah Črnomelj in Semič

Črnomelj, Semič, 19.1.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z županoma občin Črnomelj in Semič (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal občini Črnomelj in Semič. V Črnomlju se je srečal z županom Občine Črnomelj Andrejem Fabjanom, županom Občine Semič Ivanom Bukovcem ter predstavniki obeh občin, ki so mu predstavili dejavnosti in projekte obeh občin. Župan Črnomlja je izpostavil zlasti uspešno črpanje iz evropskih skladov ter načrte za razširitev podjetniške cone na območju nekdanjega rudnika rjavega premoga Kanižarica. Župan Semiča pa je predstavil problematiko kmetijstva in gozdarstva v tej občini ter vzpodbude, ki jih občina namenja za razvoj gospodarstva. Župana sta med problemi, s katerimi se soočata občini, navedla predvsem slabo cestno infrastrukturo ter onemogočeno zaposlovanje občanov v sosednji Hrvaški. Predsednik se je pozanimal tudi o poteku prostorskega načrtovanja, okoljevarstvenih projektih ter problematiki šolstva v obeh občinah.

Župana sta predsedniku predstavila tudi slabe gospodarske kazalce v Beli Krajini in podatke o razvojni ogroženosti regije. Po njunem prepričanju bi morali po vzoru Pomurja sprejeti poseben interventni zakon o razvojni podpori Beli Krajini v obdobju 2010-2015, ki bi omogočil ustvarjanje novih delovnih mest, vzpostavljanje razvojne infrastrukture ter odpravljanje posledic gospodarske in finančne krize. Predsednik dr. Danilo Türk je podprl koncept policentričnega razvoja Slovenije in predlagani zakon ocenil kot eno od možnih rešitev, o katerih bo treba govoriti. Poudaril pa je, da zakon sam po sebi problemov ne more rešiti, saj so pomembni predvsem dobri razvojni projekti s pravo vsebino. V tem kontekstu je izpostavil tretjo razvojno os, ki bi z dobro pripravljenimi projekti lahko pridobila tudi mednarodno financiranje.

Predsednik si je zatem v Črnomlju ogledal Cerkev Svetega Duha, ki služi kot osrednji kulturni prostor za vrhunske kulturne dogodke v občini, nato pa je obiskal še podjetje Danfoss Compressors, kjer se je pogovarjal z vodstvom ter si ogledal proizvodnjo kompresorjev in filtrov. V občini Semič pa je obiskal podjetje Iskra Kondenzatorji, ki proizvaja kondenzatorje in opremo, ter podjetje Unitplast, ki proizvaja izdelke iz brizgane plastike. Vodstvi podjetij sta mu predstavili dobre poslovne rezultate in načrte za razširitev proizvodnje. Predsednik je svoj obisk v Semiču zaključil z ogledom Kulturnega centra Semič s sodobno dvorano, večnamenskimi prostori, knjižnico in multimedijsko učilnico, kjer izvajajo različne izobraževalne tečaje, med drugim tudi tečaj računalništva za starejše.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal podjetje Danfoss Compressors (foto: Daniel Novakovič/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal podjetje Iskra Kondenzatorji (foto: Daniel Novakovič/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal podjetje Unitplast (foto: Daniel Novakovič/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Kulturni center Semič (foto: Daniel Novakovič/STA)

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani