archived page

Slovenski predsednik na uradnem obisku v Republiki Avstriji

Dunaj, 7.4.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavo"Slovenija in Avstrija še nikoli nista imeli tako dobrih odnosov, kot jih imata sedaj. Hkrati med državama ni več uradnih meja, druži pa ju tudi skupna evropska valuta", sta po srečanju na Dunaju poudarila predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Avstrije dr. Heinz Fischer. Kot je podrobneje pojasnil slovenski predsednik, v dvostranskih odnosih ni problemov, so pa dolgovi še iz časov sklenitve Avstrijske državne pogodbe pred 53 leti. Na področju dvojezičnih napisov se je tako po mnenju predsednika dr. Danila Türka "nakopičil kar velik politični dolg. In kadar nastane tak politični dolg, nastanejo tudi obresti - v tem primeru obresti vse večjega političnega začudenja, da se ta problem ni mogel rešiti".

Kot je na svojem prvem uradnem obisku v Republiki Avstriji še povedal slovenski predsednik, gre za rešljiv problem. Avstrijske organe oblasti vidi kot partnerje, ki lahko največ prispevajo k rešitvi tega vprašanja. "Verjamem, da so pozitivne sile naše skupne evropske prihodnosti močnejše od strahov preteklosti", pa je pred številni zbranimi mediji v predsedniški palači poudaril avstrijski predsednik Fischer in izrazil pričakovanje, da bo moč tudi glede vprašanja dvojezičnih napisov na avstrijskem Koroškem najti dobro skupno rešitev v skladu z avstrijsko ustavo.

Predsednik dr. Danilo Türk je pojasnil, da se je v dosedanjem kratkem obdobju svojega mandata že srečal s predstavniki slovenskih manjšin v sosednjih državah, in predlagal, da bi morda nova oblika sodelovanja, kot je krovna organizacija slovenske manjšine, lahko povečala učinkovitost prizadevanj za kulturni in vsestranski razvoj pripadnikov manjšine na avstrijskem Koroškem in regije kot celote. "Nov duh, ki vlada med Slovenijo in Avstrijo ter evropski kontekst, v katerem se nahajamo, bi bilo potrebno izkoristiti za čim boljši razvoj", je še dodal slovenski predsednik.

Predsednika sta se strinjala, da se zelo dobro in intenzivno razvijajo tudi gospodarski odnosi, saj se je samo lani blagovna menjava povečala za kar 25 odstotkov.

Avstrijski predsednik se je Sloveniji zahvalil za pomembno in odgovorno delo, ki ga država opravlja v vlogi predsedujoče Evropski uniji. Tema njunega današnjega pogovora so bila tudi ekološko-energetska vprašanja, pri čemer je slovenski predsednik izpostavil, da morajo biti ambiciozni cilji, ki si jih je Evropska unija zastavila pri zmanjševanju toplogrednih plinov, tudi uresničeni. EU mora po njegovih besedah na tem področju tudi dejansko prevzeti vodilno vlogo v svetu.

Predsednik Türk je avstrijskemu kolegu predstavil tudi podrobnosti obiska v Latinski Ameriki, kjer se je mudil minuli teden. Po njegovih besedah je Evropska unija Latinski Ameriki ne samo vzor v institucionalnem razvoju in izkušnjah, temveč tudi partner.

Osrednja tema srečanja predsednika Republike Slovenije z avstrijskim zveznim kanclerjem dr. Alfredom Gusenbauerjem je bilo predsedovanje Slovenije Evropski uniji.

Popoldan se je slovenski predsednik srečal tudi s predsednico avstrijskega parlamenta mag. Barbaro Prammer ter generalnim direktorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamedom El Baradejem. S slednjim sta največ pozornosti namenila iranskemu vprašanju, neširjenju jedrskega orožja ter miroljubni uporabi jedrske energije.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani