archived page

Predsednik na praznovanju 140. obletnice gasilstva

Metlika, 6.6.2009  |  govor


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na osrednji prireditvi ob 140. obletnici organiziranega gasilstva na Slovenskem
Metlika, 6. junij 2009


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil osrednje prireditve ob 140. obletnici organiziranega gasilstva na Slovenskem (FA BOBO)Drage gasilke, dragi gasilci,
spoštovani gostje,

V veliko čast in veliko zadovoljstvo mi je, da vas lahko danes nagovorim tukaj, na tej pomembni in veliki slovesnosti tu, v Metliki, na tem zgodovinskem mestu, na katerem je mnogo dogodkov, mnogo spominov na preteklost in eden pomembnejših med njimi je 140. obletnica prostovoljnega gasilstva.

Ste organizacija z mnogimi odlikami, kot so humanost, prostovoljstvo, solidarnost. Ste vedno pripravljeni pomagati, ko so drugi ljudje v stiskah. Ste najbolj množična organizacijam, ki lahko v vsakem trenutku in povsod po Sloveniji priskočite na pomoč. Čestitam vam za praznik in se zahvaljujem se vam za vsa dobra dela, ki ste jih opravili doslej, in za vse, kar boste opravili v prihodnje.

V mesecu maju pred 140. leti je graščak in vitez Savinšek na svojem vrtu v Metliki, v tem zgodovinskem kraju zbral prvih 16 mož. Tako je nastala prva organizirana prostovoljna požarna bramba na Slovenskem. Ta čas je sovpadal z obdobjem čitalnic in z ustanavljanjem telovadnih društev Sokol, dve leti pred tem pa je bil sprejet tudi zakon o pravici združevanja, pomembni človekovi pravici, ki je ustvarila možnost med drugim tudi za organiziranje prostovoljnega gasilstva. To je bil čas preporoda in mnogih domoljubnih pobud, katerih nosilci so bili ugledni posamezniki in zavedni Slovenci.

Vzporedno z ustanavljanjem prvih prostovoljnih požarnih bramb so se z vso ostrino pojavljala tudi vprašanja politične in narodnostne pripadnosti nasploh in še posebej gasilskih društev in njihovih članov. V tem spopadu so gasilci skupaj s Sokoli in drugimi naprednimi gibanji dosegli pomembne uspehe. Glavni spopad se je znotraj gasilskih vrst začel že glede uporabe jezika. V vseh naslednjih desetletjih, ko so se intenzivno in na široko ustanavljala gasilska društva, so v tem boju zmagali domoljubni gasilci in dosegli poveljevanje v slovenskem jeziku.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil osrednje prireditve ob 140. obletnici organiziranega gasilstva na Slovenskem (FA BOBO)Zaobljube, ki so jih takrat sprejemali gasilci, so se običajno zaključevale z zavezo poštenju, solidarnosti, tovarištvu in medsebojni pomoči. Dejstvo je tudi to, da zgolj narodna pripadnost v tistem času ni bila pogoj za sprejem v društva. Ko si postal član društva, si bil zavezan vrednotam in programu društva. Gasilstvo je bilo ob samih začetkih povezano tudi z drugimi dejavnostmi. Gasilci so bili nosilci naprednih idej, organizatorji kulturnih dogodkov, znotraj gasilskih društev so se ustanavljali gasilski zbori in godbe požarne brambe. Društva so poskrbela tudi za pestrost sestave. Biti član društva je bilo prestižno vprašanje, tako da najdemo med prvimi člani prostovoljskih društev trgovce, gostilničarje, obrtnike in zdravnike. Seveda tudi z namenom, da bi le-ti zagotovili potreben denar za nakup opreme in uniform.

Prosvetno kulturna dejavnost pa je bila ob osnovnem poslanstvu tista aktivnost, ki je krepila narodovo zavest, razširjala slovenski jezik in omogočala kulturno, pa tudi intelektualno rast slovenskega naroda. Društva so gojila idejo množičnosti, slojevitosti, pa tudi dvojezičnosti tam, kjer je bilo to potrebno. Prostovoljna gasilska društva so poskrbela za zabavo in so bila stičišče večine dogodkov vaškega in mestnega okolja.

To so zgodovinske značilnosti gasilstva na Slovenskem v prvih desetletjih delovanja. Gasilstvo je v tem času predstavljalo skupaj s Sokoli in dogajanji v čitalnicah pomembno preporoditeljsko silo, ki je pustila nadvse razpoznavno sled, na katero se je slovenstvo opiralo takrat in kasneje.

Ta zgodovinski pogled je danes potreben za to, da se opremo na vrednote in tradicije, ki so preživele skorajda stoletje in pol. Dejstvo je tudi, da so te vrednote in načela tista, ki tako ali drugače označujejo tudi današnji čas. Gasilci ste zanesljivo lahko ponosni na predhodnike, na svoje veterane, na svoje poslanstvo.

Vaša organizacija spada med najstarejše množične organizacije pri nas. 140 let je dolga in z dejavnostjo napolnjena doba združevanja, preporoda in utrjevanja solidarnosti. Ta velika obletnica nas mora nenehno spominjati, da je šel naš narod skozi različna obdobja in da smo doživeli velike spremembe. Vendar ob teh spremembah pa so vrednote, ki jih vseskozi gojite, ostale in krepile so se. Tako mora biti tudi danes in tako mora biti tudi v prihodnje.

To, da živimo v družbi, ki je nekoliko manj pozorna do solidarnosti, ne sme pomeniti, da je solidarnost kakorkoli opešala in da je njen pomen zbledel. Vsi, ki nam je kaj do te vrednote, moramo gojiti solidarnost s še večjo vnemo kot kdajkoli doslej. Vaša solidarnost je popolnoma konkretna in neposredna. Uresničujete jo vedno in povsod in glede na to, da ste najbolj množična družbena organizacija, ki je organizirana v 1.400 prostovoljnih gasilskih društvih in zvezah v vseh krajih Slovenije, je tudi praktična in prisotna v naših vsakodnevnih prizadevanjih in v ukrepanju.

Živimo v času, ko vašo predanost gasilstvu izkazujete v najtežjih trenutkih, ko je treba pomagati ljudem v stiski, brez dolgega razmišljanja in brez časa za priprave. Vaše priprave sicer potekajo ves čas, vaše znanje in neprestane vaje so tisto, kar daje moč vaši organizaciji, da lahko hitro in učinkovito ukrepa v primeru požarov, naravnih nesreč in zadnje čase v primeru čedalje bolj nenavadnih, čedalje bolj težkih naravnih ujm, ki jih prinaša svetovni pojav globalnega segrevanja.

V Sloveniji moramo vedeti, da so vrednote prostovoljstva in solidarnosti bistvenega pomena za naš napredek. V današnjem času se marsikaj spreminja in s tem tudi mnoge družbene vrednote, nekatere so celo oslabele ob tem, ko se poudarja zaslužek za vsako ceno in tudi na škodo drugih. Posebnost vašega prostovoljstva pa je ravno v tem, da se ne sprašujete, koliko boste dobili, in da tudi ne pričakujete kakšne posebne materialne pozornosti, ko ukrepate, sodelujete, preprečujete in pomagate. Celo več, da bi vse to lahko opravili, se vsakodnevno usposabljate. Posebnost vašega prostovoljstva je tudi v tem, da imate izredno veliko znanja take vrste, ki vam omogoča hitro ukrepanje in odzivanje, znanja, katerega vrednost je vsak dan večja.

Večina med vami je vsaj izprašanih gasilcev, spoznate se na mnoga tehnična sredstva, na nevarnosti, sposobni ste se hitro organizirati. Bistveno pri vsem tem pa je, da razvijate tudi pomembno preventivno dejavnost. Vse te stvari so izredno pomembne v naši družbi in so cenjene, čeprav mogoče včasih vseeno premalo. Družba, ki hoče biti uspešna, celovita in zdrava, mora temeljiti na solidarnosti in gojiti prostovoljstvo kot tisti dve vrednoti, ki dajeta družbi plemenitost, upanje in zavest, da lahko na osnovi teh vrednot uspešno premagujemo vse težave in probleme današnjega časa in prihodnosti.

Gasilska društva se imenujejo prostovoljna gasilska društva in prav prostovoljstvo je tista temeljna vrednota, ki dokazuje nesebičnost in pripravljenost pomagati drugim. Tem vrednotam je predanih več kot 130.000 vaših članov. Država, ki ima skoraj 7 % ljudi organiziranih v takšni organizaciji, je lahko ponosna nase in na številne člane, ki se združujejo izključno s tem namenom, da bi pomagali drugim, ko so v največji stiski. Hkrati pa bo država morala najti ustrezne mehanizme, s katerimi bo kljub sedanjim neugodnim gospodarskim tokovom rešila oz. vsaj omilila odprta statusna vprašanja operativnih gasilcev, še posebej v odnosu do delodajalcev.

Z neustreznim statusom je verjetno povezan tudi upad števila prostovoljnih industrijskih gasilskih društev. Zmanjševanje tovrstnih oblik organiziranja gasilcev v industriji kaže na to, da se odnos do organiziranja te dejavnosti v industrijskih okoljih in gospodarskih podjetjih spreminja v negativno smer. Požarna preventiva na tem področju, kot tudi ravnanje in hranjenje nevarnih snovi v industrijskih obratih, se po nekaterih ocenah celo poslabšuje, ravno tako shranjevanje odpadnih snovi, ki se nepravilno deponirajo in so resna grožnja za okolje in človeka. Gasilci ste tem problemom posvečali veliko pozornosti. Menim, da to ni le vprašanje prostovoljnih gasilskih društev, ampak predvsem problem neodgovornega odnosa do lastnine in do varnega življenjskega okolja. In to je nekaj, kar bo treba spremeniti.

Zavedati se moramo tudi tega, da je Slovenija tranzitna in transportna država in da je zaradi prevoza nevarnih snovi ves čas ogrožena. Gasilci ste pravzaprav tisti, ki ste prvi na mestu nesreče in ki edini lahko ukrepate ter preprečite ekološko katastrofo večjih razsežnosti. Pomembna skrb mora veljati našim gozdovom. Gozdovi so naše bogastvo, 60 % našega ozemlja je poraščenega z gozdom, zato so te površine še posebej izpostavljene nevarnostim požara. Gašenje gozdnih požarov je zahtevnejše zaradi vse večje poraščenosti, pa tudi zaradi slabega vzdrževanja gozdnih poti, kar zmanjšuje učinkovitost gasilske intervencije. Ta vprašanja niso povezana le z gasilstvom, ampak tudi z gospodarjenjem z gozdovi in naravo nasploh in gasilci imate pri tem tako preventivno kot tudi kurativno nalogo. Prav je, da se zagotovijo ustrezni materialni pogoji, da boste to delo, tudi zato, ker ste prostovoljci, lahko opravili.

Gasilstvo je množična civilnodružbena organizacija z odličnim vodenjem in z razvejano organizacijsko sestavo. V njej je več kot četrtina mladih in ravno toliko žensk, kar je za prihodnost gasilstva v Sloveniji zelo spodbudno. Še bolj spodbudno je dejstvo, da se je število članov v zadnjih desetih letih povečalo za skoraj 15.000, kar pomeni, da je organizacija ob svoji tradicionalnosti tudi vedno bolj zanimiva in da so njene vrednote vedno bolj razpoznavne. Prostovoljno gasilsko društvo predstavlja priložnost, da znotraj njega ljudje iščejo nove povezave, svoj smisel, osebno potrjevanje, uveljavljanje in priznanje. Skratka, vse tisto, kar gradi osebnost in človeško samozavest.

Širjenje organizacije zanesljivo kaže na to, da je mogoče v njej uveljaviti nekatere vrednote, ki postajajo za gasilce tudi osebne vrednote, - tovarištvo, prijateljstvo, humanost, solidarnost. V prostovoljnih gasilskih društvih se združujejo ljudje jasnih pogledov in jasnih ciljev. Vaše poslanstvo je v prvi vrsti pomagati drugim in prepričan sem, da je to poslanstvo prežeto tudi s sočutjem do ljudi, ki jih je doletela nesreča. Vaša želja in potreba je pomagati drugim; gre za altruizem, ki ga moramo vsi v tej družbi ceniti in spoštovati. Gasilci ste poznani tudi kot dobri organizatorji z mnogimi praktičnimi zamislimi, ki jih je mogoče tudi uresničiti. Ste neposredno in živo vpeti v neposredno življenje lokalnega okolja in marsikje zato tudi nosilci drugih humanitarnih, socialnih, kulturnih, izobraževalnih, pa tudi zabavnih dogodkov in vedno bolj tudi povezovalec med generacijami, dejavnik medgeneracijske solidarnosti.

Svoje delo opravljate prostovoljno, brez plačila in tudi nikoli z namenom, da bi za to delo kaj pričakovali. To so vrline, ki jih moramo najprej prepoznati in ceniti ter jih ponuditi tudi drugim. Današnji čas gospodarske krize in recesije je zelo primeren, da se te vrline uveljavijo kot individualne, pa tudi kot univerzalna vrednota vsakega in vseh, torej vseh in povsod. To, da je stiska priložnost, da spoznamo nove prijatelje in tudi ljudi jasnih namenov, ste vi že zdavnaj spoznali.

Plazovi, požari, poplave, potresi, reševanje v prometnih nesrečah, razlitje nevarnih snovi, reševanje na vodi, pa tudi v primeru drugih nevarnosti, ki ogrožajo življenja in zdravje, so vaša naloga, pa tudi obveza. Pravzaprav ste gasilci poleg ob vsakem dogodku in težavah največjih razsežnosti, ko je nemogoče zgolj s profesionalno strukturo in državnimi službami odpraviti posledice ali preprečiti škodo večjih razsežnosti.

Vsi se spomnimo lanskoletnega tragičnega dogodka na Blanci, kjer so gasilci opravili zelo pomembno reševalno delo in celotno reševalno akcijo logistično organizirali in podprli. Nemogoče si je predstavljati, da bi te razmere in dogodke lahko obvladovali zgolj s profesionalnimi institucijami, samo s profesionalnimi delavci. Za vso to opremo in sredstva, ki jih uporabljate in s katerimi upravljate, mora nekdo skrbeti, vzdrževati in tudi popravljati. To delo lahko opravijo le prostovoljna gasilska društva z množičnim članstvom, ki ima potrebno znanje in je predano poslanstvu te organizacije. In takšna organizacija ste vi.

Spoštovane gasilke in gasilci,

ob tem pomembnem jubileju, ob dnevu gasilcev, ki ga praznujete te dni, vam čestitam ter se vam zahvaljujem za delo, ki ga opravljate, za dobro voljo in pozitivno naravnanost, ki jo imate. Zato mi dovolite, da vas na koncu pozdravim z vašim pozdravom: Na pomoč!
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani