archived page

Predsednik republike sprejel predstavnike sindikatov

Ljubljana, 24.11.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike sindikatov (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je danes na njihovo pobudo sprejel predstavnike Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam, KNSS - Neodvisnost, Zveze delavskih sindikatov Slovenije - Solidarnost, Slovenske zveze sindikatov Alternativa, Konfederacije sindikatov javnega sektorja in Konfederacije sindikatov Slovenije 90, ki so mu predstavili svoje poglede na aktualni položaj delavcev pri nas, posebej pa zahteve za povečanje minimalne plače in pomisleke v zvezi s predlagano pokojninsko reformo.

Predsednik dr. Danilo Türk se je zavzel za intenziven socialni dialog in poziva socialne partnerje, da v najkrajšem času dialog obnovijo in se resno posvetijo prioritetnim vprašanjem.

Predsednik republike meni, da se mora minimalna plača postopoma dvigati nad prag revščine in ostati nad tem pragom. Dialog socialnih partnerjev je pot do odgovorov na vprašanje o časovnem okviru in ravni povišanja. V tem dialogu je treba poiskati možnosti, da se dvig plač izvede na način, ki ne bo povečal stroškov dela. Potrebna razbremenitev stroškov dela bi zato zahtevala zmanjšanje dohodnine, hkrati pa take spremembe v javnofinančnih in davčnih razmerjih, ki bodo vključevale tudi zmanjšanje javne porabe. Nujno potrebna je tudi večja preglednost vseh socialnih transferjev, s katerimi se v sedanjem stanju zagotavlja pomoč družinam z najnižjimi dohodki. Vse to so naloge socialnih partnerjev in socialnega dialoga, ki mora biti usmerjen k reševanju problemov in ki ne trpi odlašanja. Ni razlogov, da tak dialog ne bi mogel steči takoj in ponuditi realnih alternativ v najkrajšem času.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike sindikatov (FA BOBO)Poleg omenjenih ukrepov predsednik republike poudarja nujnost ukrepov za racionalizacijo gospodarjenja v javnem sektorju, ki mora zmanjšati javnofinančno obremenitev gospodarstva, in za povečanje proizvodnje z višjo dodano vrednostjo. Samo napredek te vrste zagotavlja dolgoročno vzdržen razvoj našega gospodarstva in stabilnost javnih financ.

V razpravi o predlagani pokojninski reformi in pomislekih sindikatov je predsednik republike opozoril, da nove generacije pri nas in v Evropi živijo dlje in vstopajo v delovno razmerje kasneje. Hkrati pa je treba upoštevati delavce na fizično težkih delovnih mestih, ki se izčrpajo do te mere, da od njih ne moremo pričakovati delovne aktivnosti do predlagane starosti 65 let. Vse to je treba upoštevati pri snovanju pokojninske reforme, ki je tudi po oceni predsednika republike nujno potrebna. Sistem bonusov in malusov je treba oblikovati tako, da bo ustrezno upošteval kategorije delavcev, ki zaradi izčrpanosti ne morejo odlagati upokojitve do predlagane splošne upokojitvene starosti.

Predsednik dr. Danilo Türk poudarja pomen vključenosti vseh reprezentativnih skupin civilne družbe v dialog za iskanje rešitev nujnih socialnih in ekonomskih problemov naše družbe.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani