archived page

Predsednik nagovoril obrtnike in podjetnike

Ljubljana, 6.10.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne prireditve ob 40. obletnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne prireditve ob 40. obletnici Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. V pozdravnem nagovoru je dejal, da uspešno sodobno obrtništvo zahteva tako podjetnost kot mojstrstvo, oboje pa sta vrednoti, ki ju moramo negovati. Poudaril je, da danes potrebujemo ljudi, ki so sposobni prevzeti tveganje in sprejeti naloge, ki morajo biti mojstrsko izvedene. Obrtništvo je danes tista gospodarska dejavnost, pri kateri se najbolj razvidno preizkuša podjetniška sposobnost človeka. Obrtnik pa mora po predsednikovih besedah še posebno dobro poznati zahteve svoje dejavnosti, biti mora mojster.
Predsednik dr. Danilo Türk je v nadaljevanju izpostavil vlogo obrtno-podjetniške zbornice pri negovanju teh vrednot, promociji obrtnih poklicev ter izobraževanju novih generacij za večjo kakovost na področju obrti in podjetništva. Dodal je, da bi se morali s posebno pozornostjo posvetiti domači in umetnostni obrti, ki predstavljata ne le stik s kulturno in gospodarsko dediščino Slovenije, ampak pomenita tudi pomembno dodano vrednost pri promociji naše države.

Predsednik je spomnil, da so bili obrtniki in podjetniki pomembni nosilci gospodarske oživitve po osamosvojitvi Slovenije, saj so prevzeli številne brezposelne, jih prešolali in jih ponovno vključili v delo. Navezal se je tudi na finančno in gospodarsko krizo ter poudaril, da prav mala podjetja in obrt v kriznih razmerah najbolj uspešno rešujejo lastne težave in težave gospodarstva v celoti.

Za njihovo uspešno delovanje je potrebno ustrezno podjetniško okolje, v katerega spadajo spodbujanje podjetnosti, zagotavljanje boljše plačilne discipline pri poslovanju, zagotavljanje manjših davčnih obremenitev ter skrb za ostale pogoje uspešnega obrtništva in podjetništva. "Potrebujemo takšno okolje, v katerem bosta ustvarjalnost in inovativnost spodbujali in omogočali rast in razvoj," je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Treba pa bo razvijati tudi izobraževalni sistem, da bo podpiral odličnost, mojstrstvo, podjetnost in vse tiste lastnosti, ki odlikujejo uspešno obrt, je še dodal predsednik.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani