archived page

Predsednik republike poudaril pomen Sveta Evrope

Strasbourg, 1.10.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Lluísom Mario De Puigom (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil rednega jesenskega zasedanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope ter slovesnosti ob 60. obletnici Sveta Evrope. Ob robu zasedanja parlamentarne skupščine je imel tudi bilateralna srečanja s predsednikom Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Lluísom Mario De Puigom, generalnim sekretarjem Sveta Evrope Thorbjørnom Jaglandom ter nekdanjim predsednikom Sovjetske zveze Mihailom Gorbačovom.

Predsednik parlamentarne skupščine Lluís Maria De Puig je v pogovoru pohvalil uspešno slovensko predsedovanje Odboru ministrov Sveta Evrope. Predsednik dr. Danilo Türk pa je izpostavil, da je parlamentarna skupščina sestavljena iz predstavnikov nacionalnih parlamentov, ki so bili v matičnih državah izvoljeni neposredno. Zato ima po njegovih besedah parlamentarna skupščina med vsemi organi Sveta Evrope posebno politično težo in prispeva pomembno podlago politične legitimnosti delovanja Sveta Evrope.

Slovenski predsednik se je ob tej priložnosti vpisal v zlato knjigo gostov parlamentarne skupščine in se zatem udeležil rednega jesenskega zasedanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope.
Govor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na rednem jesenskem zasedanju Parlamentarne skupščine Sveta Evrope (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk je v nagovoru poslankam in poslancem parlamentarne skupščine izpostavil pomen Sveta Evrope, ki je v 60 letih svojega obstoja dokazal moč in sposobnost prilagajanja spremembam. Spomnil je, da je Svet Evrope odigral ključno vlogo pri vzpostavitvi enotnosti in varnosti evropske celine, njegov najpomembnejši prispevek pa je v zaščiti temeljnih evropskih vrednot - človekovih pravic in vladavine prava. Kot pomemben mejnik v njegovi zgodovini je izpostavil padec berlinskega zidu in železne zavese leta 1989, ko je organizacija spremenila svojo vlogo in s sprejemanjem novih držav članic začela ustvarjati novo in večjo Evropo. Poudaril je, da mora združevanje Evrope tudi v prihodnje ostati prioriteta Sveta Evrope.

"Današnji svet je svet negotovosti. Organizacija se je prilagodila preteklim izzivom, toda ostati mora budna in prilagodljiva. Biti mora pripravljena na soočenja z novimi pojavi in spreminjajočimi se okoliščinami. Svojih dosežkov ne bi smela jemati za samoumevne. Mora biti aktivna in samozavestna pri prilagajanju ter pri obrambi tistih vrednot in standardov, ki so temeljnega pomena za varnost našega skupnega evropskega doma," je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

Po zaključku zasedanja se je predsednik republike v predverju Palače Evrope udeležil odprtja razstave Ljubljanski proces – obnova naše skupne dediščine, ki predstavlja dosežke procesa obnove kulturne dediščine v državah Jugovzhodne Evrope.
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Thorbjørnom Jaglandom (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk se je nato srečal z generalnim sekretarjem Sveta Evrope Thorbjørnom Jaglandom, s katerim sta se pogovarjala o prioritetnih nalogah Sveta Evrope, med katerimi jih nekaj zahteva skrbno pripravo. Govorila sta o vprašanih, povezanih s procesom imigracij v državah članicah Sveta Evrope ter zagotavljanju ustreznih modelov sožitja in integracije priseljevanja, o položaju manjšin in o razvoju odnosov med Svetom Evrope in Evropsko unijo. Slovenski predsednik je generalnega sekretarja povabil, da obišče Slovenijo, kar bi omogočilo poglobljeno izmenjavo mnenj o izkušnjah slovenskega predsedovanja Odboru ministrov Sveta Evrope in prioritetah generalnega sekretarja Sveta Evrope za prihodnje.

Predsednik Türk je v pogovoru z nekdanjim predsednikom Sovjetske zveze Mihailom Gorbačovom izpostavil zgodovinske zasluge predsednika Gorbačova za spremembe v Evropi, razširitev območja vladavine prava in človekovih pravic ter novo vloge Sveta Evrope. Slovenski predsednik je posebej poudaril njegovo vlogo pri zavzemanju za svet brez jedrskega orožja pred dvema desteletjema. Poudaril je, da sedanje iniciative na tem področju predstavljajo nadaljevanje zamisli predsednikov Gorbačova in Reagana ter dobivajo vse širšo podporo.
Govor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na slovesnosti ob 60. obletnici Sveta Evrope (FA BOBO)Predsednik se je v večernih urah udeležil slovesnosti ob 60. obletnici Sveta Evrope, kjer je nastopil kot slavnostni govornik.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani