archived page

Predsednik poudaril pomen spoštovanja vseh korenin naše državnosti

Brdo pri Kranju, Ljubljana, 21.6.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predsednika in člane prvega Predsedstva Republike Slovenije, predsednika Skupščine Republike Slovenije in prvega predsednika Vlade Republike Slovenije (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je ob dnevu državnosti priredil kosilo za predstavnike prvega demokratično izvoljenega vodstva Republike Slovenije – za predsednika in člane prvega Predsedstva Republike Slovenije, predsednika Skupščine Republike Slovenije in prvega predsednika Vlade Republike Slovenije. V nadaljevanju je predsednik priredil tudi sprejem, ki so se ga poleg predstavnikov prvega demokratično izvoljenega vodstva Republike Slovenije udeležili še člani Republiške koordinacije, vojni poveljniki pokrajinskih in območnih štabov Teritorialne obrambe, načelniki uprav za notranje zadeve ter predsedniki veteranskih in domoljubnih organizacij.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za predsednika in člane prvega Predsedstva Republike Slovenije, predsednika Skupščine Republike Slovenije, prvega predsednika Vlade Republike Slovenije, člane Republiške koordinacije, vojne poveljnike pokrajinskih in območnih štabov Teritorialne obrambe, načelnike uprav za notranje zadeve ter za predsednike veteranskih in domoljubnih organizacij (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike je v nagovoru na sprejemu dejal, da se ob letošnjem dnevu državnosti spominjamo pomembnih dogodkov izpred 21 let. Izpostavil je, da letos minevata tudi dve desetletji, odkar je Republika Slovenija s sprejemom v Organizacijo združenih narodov postala polnopravna članica mednarodne skupnosti. Po besedah predsednika smo lahko zadovoljni z uspehi naše države v tem obdobju in s priznanjem, ki ga v svetu uživamo, hkrati pa moramo razumeti, da z integriranostjo v mednarodne organizacije delimo tudi sedanje probleme mednarodne skupnosti, zlasti probleme finančnega in gospodarskega značaja. Predsednik je opozoril, da je velik del rešitev za te probleme odvisen od tega, kako bomo sami pometli pred lastnim pragom in se znebili nakopičenih problemov iz obdobja tranzicije.

Za to delo bomo tem bolje usposobljeni, čim bolj bomo samozavestni in čim bolj bomo spoštovali sami sebe, kajti kdor ne spoštuje sebe, ne more pričakovati, da bi ga spoštovali drugi, je poudaril predsednik. To pa po njegovih besedah pomeni tudi spoštovati našo državnost v njeni polnosti in vse korenine naše državnosti. Uspešna osamosvojitvena vojna je olajšala pot do diplomatskega priznanja. Seveda pa se ob tem spominjamo tudi globljih korenin naše države. Predsednik je med njimi navedel formiranje slovenske nacije kot kulturne nacije, junaštvo generala Maistra in borcev za severno mejo, prispevek borcev gibanja TIGR, prvega protifašističnega gibanja v Evropi, ter prispevek borcev narodnoosvobodilnega boja slovenskega naroda, ki so slovenskemu narodu zagotovili častno mesto med zmagovalci v drugi svetovni vojni. Razumeti pa moramo tudi trpljenje in prispevek vseh tistih, ki so trpeli in postali invalidi vojne, je dodal predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za predsednika in člane prvega Predsedstva Republike Slovenije, predsednika Skupščine Republike Slovenije, prvega predsednika Vlade Republike Slovenije, člane Republiške koordinacije, vojne poveljnike pokrajinskih in območnih štabov Teritorialne obrambe, načelnike uprav za notranje zadeve ter za predsednike veteranskih in domoljubnih organizacij (foto: Tina Kosec/STA)"Vse te prispevke moramo spoštovati, kajti brez spoštovanja vseh teh prispevkov ni resničnega spoštovanja slovenske države. Kdor teh prispevkov ne spoštuje, ne spoštuje slovenske države," je poudaril predsednik dr. Danilo Türk. Izpostavil je, da ob današnji praznični priložnosti izražamo zadovoljstvo nad našimi dosedanjimi uspehi, domoljubje in upanje, da bo prihodnost naše države dobra. Predsednik se je udeležencem sprejema zahvalil za njihov velik prispevek k nastanku in vzpostavljanju slovenske državnosti, razvoju slovenske države in zagotavljanju domoljubja. Prav domoljubje je po njegovih besedah tista vrednota, ki jo moramo čvrsto in odločno gojiti tudi v prihodnje, pri tem pa bomo uspešni samo, če bomo priznavali vse vidike naše državnosti in če bomo spoštovali vse njene korenine.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani