archived page

Predsednik ob dnevu Zemlje poudaril pomen sožitja med naravo in človekom

Ljubljana, 22.4.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik dr. Danilo Türk se je udeležil zaključne prireditve akcije "Zemljo so nam posodili otroci," kjer je nagovoril udeležence prireditve in razglasil nagrajenca letošnje akcije (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob dnevu Zemlje udeležil zaključne prireditve akcije "Zemljo so nam posodili otroci". V svojem nagovoru je poudaril, da bosta morala narava in človek tudi v prihodnje živeti v sožitju, tako da človek ne bo ogrožal narave, ker bi sicer ogrozil tudi lasten obstoj. Dejal je, da je zamisel o dnevu Zemlje stara že skoraj petdeset let, v zavesti avtohtonih ljudstev pa zamisel o zemlji kot materi človeštva obstaja od samega začetka človeških družb. V dvajsetem stoletju smo dan Zemlje dopolnili z novimi idejami, med katerimi je predsednik naštel zavzemanje za čisto energijo, probleme globalnega segrevanja, opozorila o škodljivi rabi gnojil in pesticidov ter druge probleme onesnaževanja, ki ogrožajo Zemljo.

Posledice onesnaževanja se kažejo z neposrednim uničevanjem narave, zmanjševanjem zelenih površin in gozdov, onesnaževanjem pitne vode in z vrsto drugih negativnih učinkov, ki močno vplivajo na zdravje ljudi, na njihovo slabo počutje in nekatere že neposredno ogrožajo zaradi pomanjkanja pitne vode ter poslabšanih pogojev kmetovanja in pridelovanja hrane. "Vsi se moramo vključiti v prizadevanja za ohranitev Zemlje," je dejal predsednik dr. Danilo Türk in dodal, da so v preteklih treh mesecih učenci in učitelji v osnovnih in srednjih šolah opravili neprecenljivo delo pri osveščanju ljudi o pomenu zmanjševanja onesnaževanja, neobremenjevanja zemlje, pravilnega odnosa do vode, ohranitve čistega zraka in zdravega načina življenja.

Predsednik dr. Danilo Türk se je udeležil zaključne prireditve akcije "Zemljo so nam posodili otroci," kjer je nagovoril udeležence prireditve in razglasil nagrajenca letošnje akcije (FA BOBO)Predsednik je izpostavil, da so izbrane aktivne šole in še posebej zmagovalci akcije "Zemljo so nam posodili otroci" s svojimi akcijami sporočili tudi pomembno vrednoto - odgovornost do narave in do njenih dobrin. "V vsakem trenutku se moramo zamisliti nad tem, kaj bomo pustili našim otrokom in vnukom. Da se to sprašujete že vi, ki ste nosilci tega projekta, pomeni, da ste korak pred nami starejšimi in da resno razmišljate o svojem poslanstvu in svoji prihodnosti," je dejal predsednik dr. Danilo Türk in se vsem udeležencem in organizatorjem akcije zahvalil za njihov prispevek. Predsednik je razglasil tudi nagrajenca letošnje akcije, Občino Vransko, ter njihovim predstavnikom podelil plaketo in kipec.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je danes, ob svetovnem dnevu Zemlje, s soprogo Barbaro Miklič Türk obiskal tudi Geološki zavod Slovenije, kjer je poslušal predavanji direktorja zavoda dr. Marka Komca o vlogi geologije v današnji družbi ter dr. Miloša Bavca, ki je predstavil projekta "One Geology" in "One Geology Europe", ki sta namenjena združevanju in predstavitvi geoloških podatkov iz različnih držav.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani