archived page

Predsednik republike o trajnostnem razvoju v času krize

Ljubljana, 17.4.2009  |  sporočilo za javnost


Nagovor predsednika republike dr. Danila Türka na srečanju Slovenskega društva ZN za trajnostni razvoj (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil srečanja Slovenskega društva Združenih narodov za trajnostni razvoj z naslovom "Trajnostni razvoj organizacij v času krize". Predsednik republike je dejal, da se je srečanja udeležil zaradi zanimive teme, ki vzbuja vprašanje, kako je z ekološkimi prioritetami v času krize in kje bi bilo mogoče napraviti več za povezovanje ekoloških problemov s problemi, ki jih prinaša finančna in gospodarska kriza.

Predsednik dr. Danilo Türk je spomnil na pobudo Združenih narodov "Globalni dogovor" (Global Compact), ki jo je leta 1999 sprožil takratni generalni sekretar OZN Kofi Annan. Njegova teza je bila, da ni potrebno čakati na določitev standardov na področjih ekologije, socialne in delovnopravne ureditve ter človekovih pravic z mednarodnimi ali nacionalnimi predpisi, ampak si lahko standarde na teh področjih določi tudi poslovni svet sam. Ideja je bila sprejeta dobro, vendar ne povsod enako, je dejal predsednik in dodal, da je v Sloveniji trajalo precej časa, preden se je oblikovala slovenska iniciativa za Globalni dogovor. Predsednik je podprl to iniciativo, saj omogoča tudi mednarodne povezave in mednarodni networking.

Predsednik republike je poudaril, da so glavne prioritete v današnji družbi povezane z vprašanjem premagovanja krize s pomočjo inovativnosti, katere del mora biti posvečen ekološki zaščiti in razvoju ter večji pozornosti do ekologije. Na področju nekaterih povezav smo v Sloveniji še razmeroma skromno razviti, je dejal predsednik in kot primer izpostavil razvoj socialne funkcije podjetništva - socialnega podjetništva, ki kaže na prioritetnost razmišljanja o inovativnosti, boljšem povezovanju in mreženju ter boljšem networkingu.

Predsednik dr. Danilo Türk je vnovič podprl iniciativo za Globalni dogovor in vsa podjetja, ki so vključena vanjo. Zavzel se je za to, da bi v Sloveniji organizirali kakšen mednarodni dogodek, ki bi omogočal tudi mednarodne primerjave, s pomočjo katerih bi prišli do resnično dobrih in novih inovativnih programov. Dejal je, da se v Globalni dogovor vključuje veliko podjetij, in prav bi bilo, če bi v svetovni upravi tega gibanja nekega dne sodeloval tudi kakšen slovenski predstavnik.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani