archived page

Predsednik na prvem uradnem obisku v Republiki Makedoniji

Skopje, 17.2.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Republike Makedonije Brankom Crvenkovskim (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je danes s soprogo Barbaro Miklič Türk začel prvi dan uradnega obiska v Republiki Makedoniji. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi se je zadržal v pogovoru na štiri oči z gostiteljem, predsednikom Republike Makedonije Brankom Crvenkovskim, temu pa so sledili plenarni pogovori delegacij obeh držav, ki sta ju vodila slovenski in makedonski predsednik.

V pogovorih sta predsednika poudarila zaupanje, razumevanje in spoštovanje med Slovenijo in Makedonijo, ki nimata odprtih bilateralnih vprašanj, imata pa veliko skupnih interesov.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Republike Makedonije Brankom Crvenkovskim (FA BOBO)Makedonski predsednik je izrazil zadovoljstvo, ker predsednika dr. Danila Türka med obiskom spremlja številna gospodarska delegacija, in izpostavil velik interes za poslovno sodelovanje s strani predstavnikov makedonskih podjetij, ki se bodo danes in jutri udeležili organiziranih srečanj in pogovorov s predstavniki slovenskih podjetij.

Oba predsednika sta se strinjala, da imata državi vse razloge za krepitev gospodarskega sodelovanja in se zavzela za povečanje in večjo uravnoteženost blagovne menjave. Izpostavila sta, da je lahko recesija tudi priložnost za iskanje novih poslovnih priložnosti in novih možnosti sodelovanja. Makedonski predsednik Branko Crvenkovski je izrazil upanje, da finančna in gospodarska kriza ne bo spremenila interesa slovenskih podjetij za investiranje v Makedoniji. Kot je poudaril, bo potrebno poskrbeti za krepitev gospodarskega sodelovanja tudi preko gospodarskih zbornic in drugih gospodarskih združenj v obeh državah.

Skupna izjava za medije predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in predsednika Republike Makedonije Branka Crvenkovskega (FA BOBO)Predsednika sta govorila tudi o prizadevanjih Republike Makedonije za članstvo v evro-atlantskih integracijah. Predsednik Makedonije je predstavil potek približevanja Evropski uniji in dejal, da si Makedonija že štiri leta kot država kandidatka prizadeva za določitev datuma začetka pogajanj za vstop v Evropsko unijo. Ob tem je makedonski predsednik izrazil željo, da bi se to zgodilo še v letošnjem letu. Glede pridružitve Evropski uniji obstaja po njegovih besedah tudi splošen konsenz v državi, da morajo še veliko narediti na področju javne uprave, reforme sodstva in boja proti korupciji.

Kot glavno oviro včlanitvi v zvezo Nato je omenil spor s sosednjo Grčijo glede uporabe ustavnega imena Makedonije in zastoj v pogajanjih za rešitev tega vprašanja. Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril, da Republika Slovenija že ves čas podpira uporabo ustavnega imena Republike Makedonije v vseh mednarodnih organizacijah. Dejal je tudi, da je v Evropi premalokrat opaženo, da v Makedoniji obstaja etnična stabilnost, ki predstavlja prispevek k stabilnosti celotne regije.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanovskim (FA BOBO)Slovenski in makedonski predsednik sta govorila tudi o bližnjih predsedniških volitvah v Makedoniji. Slovenski predsednik je dejal, da verjame v to, da bodo volitve potekale tekoče in da bodo pokazale, kako deluje dobra in razvita demokracija. Tema pogovorov je bilo tudi vprašanje viznih režimov, kjer so sogovorniki poudarili, da bi si morali prizadevati za vizno liberalizacijo za vse države v regiji, pri čemer je Republika Makedonija med tehnično najbolje pripravljenimi državami.

Predsednik dr. Danilo Türk se je danes srečal tudi s predsednikom Sobranja Republike Makedonije Trajkom Veljanovskim, s katerim sta govorila o prihajajočih predsedniških volitvah, začetku pogajanj Makedonije za članstvo v Evropski uniji, vizni liberalizaciji ter o finančni in gospodarski krizi. Tudi predsednik makedonskega sobranja je pozdravil prihod slovenske gospodarske delegacije in se slovenskemu predsedniku zahvalil za dosedanjo podporo Republiki Makedoniji pri vstopanju v evro-atlantske integracije. Izpostavljen je bil tudi vse večji pomen neposrednega medparlamentarnega sodelovanja.

Predsednik republike je imel danes tudi delovno kosilo s predsednikom Vlade Republike Makedonije Nikolo Gruevskim.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je imel delovno kosilo s predsednikom Vlade Republike Makedoniije Nikolo Gruevskim (FA BOBO)Makedonskega premiera je zanimalo dogajanje, povezano s pobudo za slovenski referendum o vstopu Hrvaške v zvezo Nato, medtem ko je slovenskega predsednika zanimalo predvsem sodelovanje Makedonije z državami v regiji, zlasti s Kosovom, Albanijo in Grčijo. V ospredju pogovora je bila izmenjava pogledov na gospodarsko krizo in njene posledice v obeh državah. Sogovornika sta menila, da v odnosih med državama ni odprtih vprašanj in da obstajajo številni vzajemni interesi. Kot je poudaril makedonski predsednik vlade, slovenska podjetja v Makedoniji veljajo za kakovostne in verodostojne poslovne partnerje z zelo močnim položajem na trgu.

V nadaljevanju sta se slovenski in makedonski predsednik udeležila poslovnega foruma, namenjenega predvsem krepitvi gospodarskih stikov med državama. Predsednik dr. Danilo Türk pa se je danes popoldan s soprogo Barbaro Miklič Türk srečal tudi s predstavniki slovenske skupnosti v Republiki Makedoniji.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani