archived page

Obisk predsednika v Murski Soboti in Puconcih

Murska Sobota, Puconci, 21.5.2012  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal z županom Ludvikom Novakom in predstavniki Občine Puconci, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Mursko Soboto in Puconce. Zjutraj se je v Murski Soboti udeležil 46. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. V nadaljevanju se je v Puconcih srečal z županom Ludvikom Novakom in predstavniki Občine Puconci, ki so mu predstavili delovanje in projekte občine. Zatem se je predsednik udeležil zaključne prireditve projekta zbiranja in ločevanja odpadne embalaže v pomurskih vzgojno-izobraževalnih zavodih "Ločujmo - varujmo" in po končani prireditvi posadil lipo pred poslopjem Javnega podjetja center za ravnanje z odpadki Puconci (CEROP). Predsednik je nato v Murski Soboti obiskal podjetje Mura in partnerji, Proizvodnja oblačil, kjer si je ogledal proizvodnjo in se srečal z vodstvom podjetja, ter Splošno bolnišnico Murska Sobota, kjer se je srečal z vodstvom in si ogledal bolnišnične oddelke. Predsednik se je v večernih urah udeležil še Slavnostne akademije ob 40. obletnici podvodnega reševanja v Sloveniji, s čimer je sklenil obisk v Murski Soboti in Puconcih.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 46. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je v slavnostnem nagovoru na srečanju mladih raziskovalcev, ki ga je organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije, izpostavil kulturo kot pomembno sestavino tehnike, ki opozarja na kakovost življenja, odnos do narave in medsebojne odnose. Zvezo je označil kot organizacijo, ki se ponaša z edinstvenimi dosežki, med katerimi je skoraj 60-letno izdajanje revije Življenje in tehnika, ki že v svojem naslovu pove, da je tehnika namenjena življenju in njegovi kakovosti.

Predsednik je poudaril, da na letošnjem srečanju sodeluje skoraj 1.000 mladih raziskovalcev iz osnovnih in srednjih šol, kar dokazuje, da je radovednost in predanost raziskovanju med mladimi izredno velika, mnogim med njimi pa bodo pridobljene izkušnje in znanje v oporo pri izbiri nadaljnjega študija in poklica. Največ, kar lahko stori vsak za svojo prihodnost, je po besedah predsednika to, da izbere pravi poklic in delo, ki ga bo z veseljem opravljal, prav znotraj naravoslovnega področja pa je zaradi večjega povpraševanja več možnosti za kasnejše zaposlovanje.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil zaključne prireditve projekta zbiranja in ločevanja odpadne embalaže v pomurskih vzgojno-izobraževalnih zavodih "Ločujmo - varujmo" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je v pozdravnem nagovoru na prireditvi "Ločujmo - varujmo" dejal, da se v tej akciji izkazuje posebna skrb za okolje, pa tudi za napredek, saj je skrb za okolje pomemben del našega razvoja. Poudaril je, da planet Zemlja ni naša last, s katero lahko ravnamo po mili volji. To je velika dediščina, ki smo jo prejeli od naših prednikov in ki jo moramo razvijati tako, da bodo na Zemlji dobro živeli tudi naši otroci. Predsednik je izpostavil, da so otroci, zlasti v osnovnih šolah, dandanes najbolj vneti aktivisti za vsakdanjo skrb za okolje, ki jo lahko vsakdo izkaže v svojem lastnem okolju in na ta način prispeva k zaščiti okolja in k razvoju.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal podjetje Mura in partnerji, Proizvodnja oblačil (foto: Stanko Gruden/STA)Danes se v Evropi in v svetu v času krize veliko govori o tem, da je zelena ekonomija nujna pot naprej. Razvoj za naprej imenujemo tudi trajnostni razvoj, ki ga je predsednik opisal kot tisti razvoj, ki omogoča vzdrževanje kakovosti okolja in vsebuje ekonomsko premišljeno skrb za okolje. Tem vsebinam je treba dati konkretne prioritete in tu nas čaka veliko dela, je opozoril predsednik. Poleg zbiranja in predelave odpadkov je posebej poudaril skrb za čim bolj racionalno porabo energije in čim boljši izkoristek naravnih virov, kot je termalna voda v Pomurju, ter zagotavljanje energetske varčnosti zgradb, kar je povezano tudi s prihodnostjo našega gradbeništva.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je obiskal Splošno bolnišnico Murska Sobota (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik dr. Danilo Türk je v izjavi za medije dejal, da zelo lepa prireditev "Ločujmo - varujmo" kaže, kako se mladi vključujejo v skrb za varstvo okolja in kako se v Pomurju preko CEROP zagotavlja pomembna vizija zelene ekonomije. Poudaril je, da so taki centri nujni in predstavljajo veliko garancijo, da bomo v Sloveniji postopoma razvili zeleno ekonomijo in s tem zagotovili trajnostni razvoj. Kot je pojasnil, predelave odpadkov ne bi smeli razumeti kot nekaj, kar je vezano samo na odpadke, ampak gre pri tem za naš celoten odnos do okolja in zelo dobro je, da se mladi iz celotnega Pomurja vključujejo v to aktivnost.

Predsednik je dejal, da je občino Puconci že večkrat obiskal. Izrazil je zadovoljstvo, da je Spominski dom Števana Küzmiča zaživel in da se tu razvija kulturna dejavnost. Opozoril pa je tudi na nekatere probleme, s katerimi se soočajo Puconci, kjer je posebej opozoril na problem dolgotrajnega reševanja postopkov v zvezi z izgradnjo vodovodnega omrežja, ki je nastal zaradi birokratskih ovir in bi ga morali čim prej rešiti. Dodal, da je to tudi dobra priložnost za vlado, da pokaže, kako je možno z novo organizacijo uprave in izboljšanimi postopki hitreje reševati probleme, ki ovirajo razvoj.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani