archived page

Podelitev odlikovanj in sprejem za najboljše športnike

Ljubljana, 22.12.2010  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval boksarja Dejana Zavca in Društvo za raziskovanje jam Ljubljana, z Redom za zasluge pa je odlikoval alpinista Silva Kara in Franca Kneza (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk je priredil sprejem za najboljše slovenske športnice in športnike v letu 2010.

Predsednik je ob tej priložnosti z Zlatim redom za zasluge odlikoval:
  • Dejana Zavca kot prvega Slovenca z nazivom svetovni prvak v boksanju za njegov izjemni športni dosežek ter za njegovo visoko etično športno držo, ki je široko prepoznana med njegovimi številnimi privrženci, in
  • Društvo za raziskovanje jam Ljubljana ob njegovi 100. obletnici za neprecenljiv prispevek k razkrivanju slovenskega podzemnega sveta in visoko strokovno dokumentiranje jam, za razvoj jamarstva in speleološke terminologije ter za prispevek k naravovarstveni zavesti Slovencev glede pomena in občutljivosti kraških hidrogeoloških sistemov in lepot,
z Redom za zasluge pa je odlikoval:
  • Silva Kara za dosežke v slovenskem alpinizmu ter za njegov prispevek k prepoznavnosti in ugledu slovenskega alpinizma v svetu in
  • Franca Kneza za dosežke v slovenskem alpinizmu in njegov prispevek k ugledu slovenskega alpinizma v svetu in večji prepoznavnosti Slovenije


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka ob podelitvi odlikovanj Zlati red za zasluge Dejanu Zavcu in Društvu za raziskovanje jam Ljubljana ter Red za zasluge Silvu Karu in Francu Knezu
Ljubljana, 22. december 2010


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval boksarja Dejana Zavca in Društvo za raziskovanje jam Ljubljana, z Redom za zasluge pa je odlikoval alpinista Silva Kara in Franca Kneza (foto: Tina Kosec/STA)Spoštovane športnice in športniki,
spoštovani visoki gostje,
spoštovani odlikovanci,

dnevi pred božičnimi prazniki in ob koncu leta so v Sloveniji vsako leto priložnost, da se s posebno pozornostjo posvetimo športnicam in športnikom, da jim izrečemo priznanje za njihove velike dosežke in da se skupaj poveselimo ob teh velikih dosežkih in ob vsem, kar športnice, športniki in šport nasploh predstavljajo za naš narod, za našo skupnost, za našo državo.

Danes je poseben dan. Danes bomo tudi podelili štiri odlikovanja, ki so povezana na ta ali oni način s telesno kulturo, s športom, s športnimi dosežki. Rad bi poudaril, da v Sloveniji mogoče še ne razumemo čisto dovolj dobro, kako velika športna sila smo. Slovenija ima odlične športnice in športnike, ki dosegajo vrhunske rezultate na zelo velikem številu različnih športnih področij. Zato je prav, da se vsega tega spomnimo ob koncu leta in pogledamo celoto vseh športnih dosežkov: od zimskih do poletnih športov, od plavanja in atletike na eni strani, do smučanja in drugih zimskih športov na drugi ter seveda kolektivnih športov, v katerih smo letos imeli veliko zanimivih trenutkov in odličnih dosežkov.

Danes je prav, da se pove, da smo se veselili izjemnih dosežkov naših nogometašev in njihovega odličnega nastopa na svetovnem nogometnem prvenstvu, naših košarkarjev in odličnega nastopa košarkarske ekipe na svetovnem prvenstvu v Carigradu. In posebej bi želel poudariti, da smo imeli tudi priložnost, da izvemo nekaj več o naših navijačih. Sam sem imel priliko biti dvakrat na teh velikih svetovnih tekmovanjih in biti v družbi naših navijačev. Moram reči, da sem se ob tej priliki veselil tega izjemno srčnega, vendar hkrati tudi zelo prijetnega in kulturnega navijanja naših ljudi. Tudi tega se moramo veseliti. Tudi s tem izražamo svojo identiteto in del naše kulture.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval boksarja Dejana Zavca in Društvo za raziskovanje jam Ljubljana, z Redom za zasluge pa je odlikoval alpinista Silva Kara in Franca Kneza (foto: Tina Kosec/STA)Čez nekaj minut bomo imeli slovesnost ob podelitvi odlikovanj in dovolite mi, da tudi ob tej priliki nekaj spregovorim še preden slišimo uradne obrazložitve.

Današnje obrazložitve odlikovanj nam bodo nekaj povedale o izjemnih osebnostih in izjemnih dosežkih. Dejan Zavec, svetovni velterski prvak v boksu, je dosegel nekaj, kar si v Sloveniji nekoč nismo znali predstavljati, da se lahko iz našega naroda razvije talent in takšen uspeh.

Letos se spominjamo 100. obletnice Društva za raziskovanje jam Ljubljana, ki dolga leta, desetletja, celo stoletje odkriva posebnosti našega jamskega sveta in je združilo to svojo dejavnost z izjemnimi dosežki, s tveganji in s pogumom, ki ga to delo zahteva.

Naša dva alpinista, Franc Knez in Silvo Karo, sta s svojimi alpinističnimi dosežki posegla v sam svetovni vrh alpinizma in na ta način pokazala del tega našega velikega uspeha, ki ga v alpinizmu imamo že dolga desetletja. Morebiti je posebnost njunega dosežka v tem, da sta med manj znanimi slovenskimi vrhunskimi alpinisti. Zdelo se mi je prav, da ob tej priliki njun dosežek posebej poudarim.

Rad bi poudaril skupno značilnost, ki jo imajo dosežki naših odlikovancev. Ta skupna značilnost je pogum, junaštvo. Tudi to je del naših skupnih dosežkov našega športa in tudi ob tem moramo biti posebej ponosni.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani