archived page

Pogovor o neposredni pomoči posameznikom v času krize

Ljubljana, 7.9.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je imel s predstavniki nevladnih humanitarnih organizacij in državnih ustanov pogovor o neposredni pomoči posameznikom v času krize (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike Rdečega križa Slovenije, Slovenske karitas, Nacionalnega foruma humanitarnih organizacij, Skupnosti centrov za socialno delo, Jamstvenega in preživninskega sklada Republike Slovenije ter Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve. Z njimi se je pogovarjal o aktivnostih na področju nudenja neposredne pomoči ljudem, ki so zaradi materialnih razlogov v stiski in pomanjkanju ali so zaradi izgube službe potrebni posebne pozornosti.

Predstavniki humanitarnih organizacij, centrov za socialno delo ter jamstvenega in preživninskega sklada so predstavili svoje dosedanje aktivnosti na tem področju ter izpostavili velik porast prosilcev za materialno pomoč in druge izredne oblike pomoči. Izguba službe ali poslabšanje socialnega položaja pogosto povzroča frustracije, ki se sprevržejo v nasilje. Tako je v zadnjem času močno poraslo tudi število primerov nasilja, ki nastajata zaradi porušenih odnosov znotraj družine, zato so predstavniki nevladnih organizacij poudarili nujnost okrepitve programov psihosocialne pomoči za družine. Kot pozitiven trend pa so zaznali porast števila darovalcev, ki darujejo manjše zneske. Udeleženci pogovora so se strinjali, da sodelovanje med različnimi nevladnimi organizacijami, ki nudijo prvo pomoč ljudem v stiski, in državnimi ustanovami poteka dobro. Predsednik dr. Danilo Türk je ob tem poudaril, da je potrebno še okrepiti moč in vzdržnost sistema nevladnih humanitarnih organizacij in državnih socialnih služb. Ta sistem je še v nastajanju, je dejal predsednik ter dodal, da moramo računati z daljšim obdobjem povečanih potreb po pomoči. Pri prispevku nevladnih organizacij pa moramo po njegovih besedah doseči raven razvitih evropskih držav.

Poleg spremembe zakonodaje s področja socialnega varstva so posebej izpostavili potrebo po sprejemu Zakona o prostovoljstvu, ki bi opredelil status in pravice prostovoljcev, saj je od zakonske podlage odvisno tudi delo prostovoljcev na terenu. Predstavniki humanitarnih organizacij so povedali tudi, da potrebujejo več strokovnega kadra in organizirano pomoč države pri črpanju sredstev iz evropskih strukturnih skladov, kjer veljajo strogi pogoji pri kandidiranju za sredstva. Vsi udeleženci pogovora so se strinjali glede pomena javnih del in nujnosti podaljšanja obdobja, ko posameznik opravlja javna dela. Velik problem je tudi financiranje območnih humanitarnih organizacij ter javnih del na občinski ravni, saj marsikatera slovenska občina zaradi prezadolženosti ne zmore namenjati sredstev v ta namen.

Predsednik dr. Danilo Türk je pozval k čimprejšnjemu sprejemu Zakona o prostovoljstvu in Zakona o socialnem podjetništvu. Podprl je tudi predloge za poenostavitev postopkov črpanja evropskih sredstev ter dodeljevanje avansov in zagonskih sredstev za izvedbo novih, inovativnih projektov na področju socialnega varstva. Izpostavil je tudi potrebo po večji fleksibilnosti na področju javnih del, kjer je po besedah predsednika potrebno prakso prilagoditi naravi povpraševanja.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani