archived page

Predsednik obiskal ekološke kmetije v Beli krajini

Maline pri Štrekljevcu, Zilje, Grabrovec, 30.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta obiskala turistično ekološko kmetijo Pecel (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta obiskala več ekoloških kmetij v Beli krajini in se seznanila z njihovimi dejavnostmi.

Najprej sta v občini Semič obiskala turistično ekološko kmetijo Pecel, kjer sta se seznanila s problematiko varovanja vodnih virov in se srečala s predstavniki Kmetijsko-gozdarskega zavoda Novo mesto, Združenja za ekološko kmetovanje Dolenjske, Posavja in Bele Krajine ter Ekološkega čebelarstva Pavlin.
Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta obiskala biodinamično kmetijo Černec (foto: Stanko Gruden/STA)Nato sta v občini Črnomelj obiskala biodinamično kmetijo Černec, kjer je predsednik posadil dva stroka česna, ob tej priložnosti pa sta se predsednik in soproga srečala tudi s predstavniki ekoloških kmetij Franc Čemas – Peričini, Špehar, Viktor Frankovič, Černelič in Franc Špehar, Biodinamičnega društva Lan Bela krajina ter zavoda za biološko dinamično gospodarjenje Demeter.
Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta obiskala ekološko kmetijo Čemas, kjer je predsednik posadil jablano sorte dolenjska voščenka (foto: Stanko Gruden/STA)Svoj obisk sta nadaljevala na turistični ekološki kmetiji Čemas, kjer je predsednik posadil jablano sorte dolenjska voščenka, s soprogo pa sta si ogledala predstavitev izdelkov ekoloških kmetij Burgar, Totter in Pecel.

V občini Metlika sta obiskala še Ekološko kmetijo Šelar, kjer sta se seznanila s predstavitvijo oskrbovanja z "zelenimi zabojčki".




Predsednik je v izjavi za medije dejal, da je ekološko kmetovanje uspešna panoga, tako z vidika pridelave izdelkov kot njihove prodaje. Poleg prodaje na lokalni ali državni ravni posamezni kmetovalci svoje izdelke prodajajo tudi v spletnih prodajalnah. Ta način prodaje ima po mnenju predsednika lepo prihodnost, saj se čedalje več kupcev za možnost nakupa pozanima s pomočjo interneta.
Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta obiskala Ekološko kmetijo Šelar (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je dodal, da v tem vidi tudi prihodnji razvoj prehranskih navad v Sloveniji. Vedno več je namreč ljudi, ki morajo iz različnih razlogov paziti, da se prehranjujejo z zdravo in nemastno prehrano, zato se na tem področju oblikuje pomembno tržišče. Poleg okoljevarstvene in zdravstvene vrednosti ekoloških izdelkov so torej tu prisotne tudi gospodarske priložnosti, ki bi jih morali po besedah predsednika res dobro izkoristiti.

Predsednik je izpostavil, da celotna Evropska unija spodbuja ekološko kmetovanje in da je v nekaterih državah, kjer imajo višji delež ekoloških kmetij, to prizadevanje prisotno že več desetletij. Tudi v Sloveniji bi se morali še naprej razvijati v tej smeri, je dejal predsednik, ki je posebej poudaril pomen vključevanja mlajših generacij, ki so tem vprašanjem pogosto bolj naklonjene in v njih tudi vidijo dobre priložnosti.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani