archived page

Predsednik sodeloval na dobrodelni dražbi gibanja Movember

Slovenske Konjice, 14.11.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil dobrodelne dražbe vin v organizaciji gibanja Movember, ki na svetovni ravni opozarja in informira o raku prostate in drugih moških zdravstvenih problemih (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil dobrodelne dražbe vin v organizaciji gibanja Movember, ki na svetovni ravni opozarja in informira o raku prostate in drugih moških zdravstvenih problemih.

Predsednik je v pozdravnem nagovoru poudaril pomen čim boljšega razumevanja raka prostate, njegovega zgodnjega odkrivanja in zdravljenja ter takšnega načina življenja, ki ga pomaga preprečevati. Spregovoril je tudi o svoji osebni izkušnji s to boleznijo, ki so mu jo odkrili na rednem letnem sistematskem pregledu. Ker je bila bolezen odkrita v zgodnji fazi, je bila operacija uspešna in vse kasnejše preiskave so ugotovile, da so bile rakave celice uspešno odpravljene.

"Ko sem šel skozi to izkušnjo, so mi zdravniki specialisti za bolezni raka povedali, da je rak prostate pri moških nekaj podobnega kot rak dojk pri ženskah, saj se oba razvijata počasi. V Sloveniji imamo veliko daljšo zgodovino, bolje razvite tehnike in pogostejše preglede na področju odkrivanja raka dojk. Moški so tudi manj pripravljeni govoriti o svojih zdravstvenih težavah in si pogosto mislijo, da bodo te odšle same od sebe. Tu potrebujemo boljše razumevanje, zato podpiram gibanje Movember," je dejal predsednik Türk.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil dobrodelne dražbe vin v organizaciji gibanja Movember, ki na svetovni ravni opozarja in informira o raku prostate in drugih moških zdravstvenih problemih (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik je dejal, da podpira tudi državne presejalne programe za odkrivanje raka debelega črevesa in danke (SVIT), raka dojk (DORA) in raka materničnega vratu (ZORA). Ti programi so zelo dobri in uspešni, zato jih moramo po njegovih besedah podpirati in širiti. Ob tem je dodal, da se tudi osebno vključuje v preventivne dejavnosti in da ima pri 60. letih za sabo opravljene že tri kolonoskopije.

Predsednik pa je posebej opozoril na pomen našega odnosa in odgovornosti za lastno zdravje ter pripravljenosti, da o teh vprašanjih javno spregovorimo. "Naša družba je doživela pozitiven razvoj, ki se kaže tudi v daljšanju življenjske dobe. S tem pa gredo tudi novi problemi in povečana potreba, da vsakdo s svojim zdravjem bolj skrbno ravna in da je čim bolj samostojno vključen v preventivne dejavnosti, kar poleg športa in zdravega način življenja vključuje tudi preventivne preglede, redno komunikacijo z zdravniki in odkrite pogovore o zdravstvenih vprašanjih," je sklenil predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil dobrodelne dražbe vin v organizaciji gibanja Movember, ki na svetovni ravni opozarja in informira o raku prostate in drugih moških zdravstvenih problemih (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Türk je na dobrodelni dražbi gibanja Movember zlicitiral vino Renski rizling (Vinogradništvo Frešer, letnik 2009) za 75 evrov. Zbrana sredstva gibanje Movember namenja raziskavam raka na prostati in spodbujanju moških k preventivnim ukrepom.




Ime gibanja Movember je kombinacija angleške besede za brke (moustache) in imena meseca novembra, v katerem si člani gibanja pustijo rasti brke. V tem času zbirajo prostovoljne prispevke ter informirajo o moških boleznih.

Glavni cilj Movembra je izboljšati zdravje moških. Brki samodejno povečajo pozornost in članom gibanja ponudijo iztočnico, da spregovorijo o raku prostate, s tem pa postajajo prepoznaven simbol, podobno kot rdeča pentlja boja proti virusu HIV.

Gibanje Movember je pričalo delovati leta 1999 v Avstraliji, v naslednjih letih pa je v svetovnem merilu preraslo v izredno številčno gibanje, ki je samo lansko leto zbralo 100 milijonov evrov prostovoljnih prispevkov oziroma donacij.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani