archived page

Norveški kraljevi par nadaljuje državniški obisk v Sloveniji

Ljubljana, Radovljica, 10.5.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in Njegovo veličanstvo norveški kralj Harald V. sta se udeležila odprtja poslovnega seminarja slovenskih in norveških gospodarstvenikov (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in Njegovo veličanstvo norveški kralj Harald V. sta se drugi dan državniškega obiska norveškega kraljevega para v Republiki Sloveniji udeležila odprtja poslovnega seminarja slovenskih in norveških gospodarstvenikov, kjer sta nagovorila poslovneže iz obeh držav.

Kralj Harald V. je v svojem nagovoru dejal, da se je trgovina med državama od vstopa Slovenije v Evropsko unijo leta 2004 skoraj podvojila. Čeprav je ta še vedno skromna, pa se je samo lani povečala za 14 odstotkov, je izpostavil norveški kralj ter izrazil upanje, da se bo ta trend nadaljeval tudi v prihodnje.

Predsednik dr. Danilo Türk pa je poudaril, da sta gospodarstvi Slovenije in Norveške na različne načine komplementarni. Med področji slovenskega gospodarstva, ki predstavljajo priložnost za investitorje iz Norveške, je omenil transport, turizem, turistično infrastrukturo, nove tehnologije, obnovljive vire energije ter okolju prijazno kmetijstvo. Pozval pa je tudi k tesnejšemu sodelovanju obeh držav na področju zdravstvenih storitev.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk ter Njuni veličanstvi norveški kralj Harald V. in kraljica Sonja so nato obiskali Univerzitetni rehabilitacijski inštitut Republike Slovenije – Soča, kjer so si ogledali prostore in se seznanili z delovanjem inštituta.

Srečali so se tudi s skupino palestinskih otrok, ki so v okviru humanitarnega projekta na pobudo slovenskega predsednika prispeli na zdravljenje v Republiko Slovenijo. Otroci so v nedavnih vojaških spopadih na območju Gaze utrpeli hude telesne poškodbe in invalidnost, na slovenskem inštitutu za rehabilitacijo pa jim bodo izdelali nove opornice in proteze ter jih usposobili za boljše gibanje in normalno življenje.

Slovenski predsednik s soprogo ter norveški kraljevi par so se nato odpravili v Radovljico, kjer so se srečali z županom Občine Radovljica Cirilom Globočnikom in soprogo Mojco Globočnik ter si ogledali staro mestno jedro.

Zatem so obiskali radovljiško graščino, kjer so si ogledali fotografsko razstavo v okviru projekta Lively Old Town (Sejem bil je živ). Občina Radovljica je v okviru projekta obnovila večnamensko baročno dvorano in uredila prostore za stalno razstavo o Antonu Tomažu Linhartu v radovljiški graščini, za kar je Norveški finančni mehanizem prispeval 207.400 evrov. Obisk v radovljiški graščini sta kraljevi in predsedniški par sklenila z udeležbo na koncertu glasbene skupine Ba-Rock.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se v večernih urah vnovič srečala z Njunima veličanstvoma norveškim kraljem Haraldom V. in kraljico Sonjo na poslovilni slovesnosti z vojaškimi častmi.
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in Njegovo veličanstvo norveški kralj Harald V. sta se udeležila odprtja poslovnega seminarja slovenskih in norveških gospodarstvenikov (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk ter Njuni veličanstvi norveški kralj Harald V. in kraljica Sonja so se srečali s palestinskimi otroci, ki so na zdravljenju v Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Republike Slovenije – Soča (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk ter Njuni veličanstvi norveški kralj Harald V. in kraljica Sonja so obiskali Radovljico (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk ter Njuni veličanstvi norveški kralj Harald V. in kraljica Sonja so obiskali Radovljico (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je poslovil od Njegovega veličanstva norveškega kralja Haralda V. (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se poslovila od Njunih veličanstev norveškega kralja Haralda V. in kraljice Sonje (foto: Stanko Gruden/STA)





© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani