archived page

Predsednik na 30. Vinski vigredi v Beli krajini

Metlika, 18.5.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostnega odprtja 30. Vinske vigredi v Beli krajini (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostnega odprtja 30. Vinske vigredi v Beli krajini. V pozdravnem nagovoru je izpostavil Metliko kot rojstni kraj slovenskega gasilstva, ki se je kot izraz domoljubja rodilo pred 140 leti v obliki organiziranega delovanja prostovoljcev "brambe" pred požari in je postalo nosilec družabnega in kulturnega življenja. Metlika se ponaša tudi z eno izmed najstarejših godb na pihala, ki praznuje že več kot 160 let delovanja in je ves ta čas skrbela za glasbeno izobraževanje in druženje prebivalcev teh krajev.

Tudi Vinska vigred ima že dolgo tradicijo, saj poteka že tridesetič, in postaja vedno bolj množična prireditev, v katero se vključujejo številni prostovoljci. Predsednik je poudaril, da je Vinska vigred gospodarski, kulturni, družabni in športni dogodek, ki ga spremlja vrsta prireditev in dejavnosti vinogradnikov, pa tudi gospodinj iz belokranjskega okolja. Prireditev združuje tako poznavalce vin kot tudi vse tiste, ki želijo spoznati Belo krajino kot vinorodno deželo s kulinaričnimi posebnostmi ter deželo dobrosrčnih, radoživih in delovnih ljudi, je dodal predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostnega odprtja 30. Vinske vigredi v Beli krajini (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je spomnil, da je Bela krajina znana po kakovostnih vinih. Izpostavil je, da je vino plemenita pijača, če s pravo mero dopolnjuje našo prehrano, razpoloženje in kulturo. Vinogradništvo je označil kot pomembno kmetijsko panogo, ne samo zaradi gospodarskih razlogov, ampak tudi zato, ker ohranja kulturo krajine in poseljenost slovenskega podeželja. Vinogradi pa nam po njegovih besedah govorijo tudi o zgodovini našega naroda in etnoloških posebnostih, ki so povezane s pesmijo, plesom in veseljem.

Reka Kolpa je v letu 2010 prejela prestižni naziv Evropska destinacija odličnosti, kar pomeni, da se tu pojavljajo novi trendi turizma, ki usmerjajo turista iz globalnega v lokalno okolje, v okolje prijetnih turističnih kmetij. Tak turizem ima v povezavi z ohranjanjem narave ter ekološkim kmetovanjem dobro perspektivo, ki bo lahko v prihodnje mnogim Belokranjcem zagotavljala zaposlitev in socialno varnost. Predsednik je poudaril, da si zaradi vseh teh razlogov Bela krajina zasluži posebno pozornost in pomoč, bolj kakovostno povezavo z ostalimi deli države, več možnosti za pridobitev znanja, pa tudi več investicij, ki bi omogočile nova delovna mesta.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani