archived page

Predsednik republike o izzivih slovenskega kmetijstva

Gornja Radgona, 29.8.2009  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Vir: Televizija Slovenija



Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl 47. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl 47. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra. V pozdravnem nagovoru je poudaril, da rast sejma - na njem letos razstavlja kar 1.680 razstavljavcev - izraža tudi uspešnost slovenskega kmetijstva. Dotaknil se je tudi svetovne recesije in poudaril, da prehranska varnost in razvoj kmetijstva spadata med osrednje izzive svetovnega razvoja.

Predsednik je izpostavil, da antični izraz "agrikultura" priča o tem, da je kmetijstvo ena od temeljnih vsebin človeške dejavnosti in človeške kulture. Ob tem je dodal, da gre tudi za eno od temeljnih vsebin človeškega preživetja, ne samo fizičnega, ampak vsakršnega preživetja. Zato je po njegovih besedah prav, da se v času recesije zelo temeljito posvetimo izzivom kmetijstva.

Predsednik dr. Danilo Türk je podprl prizadevanja vlade, ki poleg konkretnih ukrepov za soočanje s krizo in naravnimi ujmami pripravlja tudi vladno strategijo razvoja kmetijstva. Dejal je, da smo lahko samozavestni, saj konkretni primeri dokazujejo, da imamo tudi v kmetijstvu ljudi, ki so sposobni delavnost, podjetnost in strokovno znanje uspešno povezati v celoto, ki zagotavlja visoko raven kakovosti ponudbe, kultivirano bivanje in prijetno okolje.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl 47. mednarodni kmetijsko-živilski sejem Agra (FA BOBO)Omenil je tudi probleme, ki so posledica prevelikih pozidav in zmanjšanja obdelovalnih površin, ter se zavzel za več skrbnega načrtovanja. Več bo po predsednikovih besedah potrebno storiti tudi za boljšo preventivo pred naravnimi ujmami, ki so rezultat globalnega segrevanja. Slovenija pa mora aktivno sodelovati tudi v razpravah o skupni evropski kmetijski politiki, kmetijskih subvencijah in prihodnosti kmetijstva kot svetovne prvine razvoja.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani