archived page

Nagovor predsednika republike ob prvem šolskem dnevu

Ljubljana, 31.8.2011  |  izjava


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Nagovor predsednika republike dr. Danila Türka ob prvem šolskem dnevu
Ljubljana, 31. avgust 2011


Drage učenke in učenci,
cenjene učiteljice in učitelji,
spoštovani starši,

prvi šolski dan je vedno znova pomemben dan. Prvošolci, ki boste prvič prestopili prag šole in sedli v šolske klopi, boste začeli dolgo in zanimivo pot, pot šolanja. Vem, da ste radovedni in polni pričakovanj. Na tej poti vam bodo stali ob strani starši, učitelji, pa tudi starejši učenci. Na prvi šolski dan in vse naslednje šolske dni pa bodo na vas še posebej pozorni vozniki avtomobilov in vsi tisti, ki vam bodo pomagali prečkati cesto in priti varno do šole.

Vsi učenci, ki ste ravnokar končali počitnice, ste verjetno polni novih načrtov, pa tudi lepih vtisov. Upam, da ste v tem času spoznali nove prijatelje in nove kraje in se dobro odpočili po lanskem napornem šolskem letu. Mnogi med vami ste razmišljali tudi o šoli in o tem, kako bo v naslednjem razredu. Nekateri ste si zastavili tudi nove in zahtevnejše cilje, kot so boljše ocene in več znanja.

Te cilje boste laže dosegli skupaj z učitelji, starši, tudi starimi starši, brati, sestrami in predvsem sošolci, kajti medsebojno sodelovanje in pomoč sta v življenju vedno zelo pomembna. Še posebej pa bi vam rad povedal, da odrasli razumemo, da je čas šolanja tudi čas odraščanja, ko učenci razvijate odgovornost, pa tudi spoštovanje – najprej spoštovanje do vaših sošolcev, učiteljev, pa tudi spoštovanje do šole kot ustanove.

Šola ima skupaj z vami, učitelji in starši pomembno nalogo in odgovornost. Prinaša vam znanje in sposobnosti, s pomočjo katerih boste v življenju dosegli varnost in srečo. Tudi sami boste gotovo spoznali, da je šola zakon, ker vam bo vse, kar boste v njej spoznali, zelo koristilo.

Drage učenke in učenci, spoštovane učiteljice in učitelji, dragi starši in stari starši, vsem vam želim, da bi bili tako prvi šolski dan kot tudi vsi naslednji šolski dnevi lepi, veseli in da bi se vam izpolnile vse želje in vsa pričakovanja. Srečno!
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani