archived page

Predsednik republike sprejel člane SLOMAK-a

Ljubljana, 28.1.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik republike dr. Danilo Türk je dopoldan sprejel člane Slovenske manjšinske koordinacije (SLOMAK), ki so ga seznanili z namenom ustanovitve SLOMAK-a in z izkušnjami v času štiriletnega delovanja. Poudarili so potrebo po povečani skrbi za ohranjanje slovenskega jezika, za razvoj kulture in za močnejši prodor gospodarstva v prostor, kjer živijo in delujejo slovenske manjšine v sosednjih državah. Člani SLOMAK-a so posebej izpostavili potrebo po oblikovanju analize stanja in izdelave strategije razvoja, ki bi jo skupaj pripravili Inštitut RS za narodnostna vprašanja, Slovenski raziskovalni inštitut v Trstu in Slovenski znanstveni inštitut v Celovcu.

Predsednik republike je pozdravil skupno nastopanje predstavnikov slovenskih manjšin v sosednjih državah ter menil, da je potrebna celovita analiza in sodobnim razmeram prilagojen pristop, ne glede na specifične probleme, ki jih imajo posamezne manjšine v svojih okoljih. Zavzel se je tudi za inovacije na posameznih področjih ter kot pozitiven primer navedel Evropsko pisarno v Trstu, ki beleži dobre rezultate pri pridobivanju sredstev iz evropskih skladov.

Klikni za povečavoPredstavniki SLOMAK-a so na današnjem pogovoru izrazili željo po večji medijski prisotnosti dogajanj, povezanih z manjšino. Po njihovem mnenju je manjšina v medijih prepoznavna bolj po problematiki in manj po uspehih oziroma pozitivnih projektih.

Predsednik dr. Danilo Türk je v nadaljevanju opozoril na potrebo po konkretnih akcijah, ki bi slovensko manjšino bolje vključila v slovenski kulturno-gospodarski prostor v novo nastalih okoliščinah evropske integracije.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani