archived page

Uradni obisk predsednika Črne gore v Republiki Sloveniji

Brdo pri Kranju, 4.3.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Črne Gore Filipa Vujanovića (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je danes sprejel predsednika Črne gore Filipa Vujanovića, ki je prišel v Slovenijo na dvodnevni uradni obisk. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta se slovenski in črnogorski predsednik zadržala v krajšem pogovoru na štiri oči, temu pa so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Črne gore. Slovenski predsednik dr. Danilo Türk je uvodoma pojasnil, da se obe državi zaradi svetovne gospodarske krize nahajata v občutljivih razmerah, ki vplivajo tudi na odnose v Evropi in na vsa vprašanja, povezana z našo prihodnostjo. Te razmere vplivajo tudi na približevanje Črne gore evro-atlantskim integracijam, zlasti na prizadevanje Črne gore za pridobitev statusa kandidatke za članstvo v Evropski uniji. Poudaril je, da ima Črna gora pri tem zagotovljeno podporo Republike Slovenije, ki je čvrsta in načelna. Predsednik Filip Vujanović se je zahvalil za podporo Slovenije, ki Črni gori veliko pomeni, in dodal, da si Črna gora prizadeva doseči napredek v procesu približevanja še v času češkega predsedovanja Evropski uniji.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Črne Gore Filipa Vujanovića (FA BOBO)Predsednika sta govorila tudi o gospodarskem sodelovanju med državama. Predsednik dr. Danilo Türk je omenil, da je v tujem tisku opazil oceno Črne gore kot ene najbolj zanimivih novih destinacij za zimski turizem. V šali je dejal, da se kot predsednik Slovenije ne boji konkurence, izpostavil pa je interes slovenskih podjetij, da bi sodelovala pri razvoju turizma v Črni gori. Črnogorski predsednik je gospodarsko sodelovanje s Slovenijo ocenil kot izjemno kvalitetno, saj trgovinska menjava in slovenske investicije v Črni gori naraščajo. Dejal je, da Črna gora na področju planinskega turizma še ni tako razvita kot Slovenija, zato bi bili veseli izmenjave izkušenj in slovenskih investicij tudi na tem področju. Slovenski predsednik je izpostavil tudi interes slovenskih podjetij za investicije na področjih energetike, telekomunikacij, trgovine in zavarovalništva. Dodal je, da bo priložnost za podrobnejši pogovor o teh vprašanjih na predvidenem jutrišnjem srečanju obeh predsednikov s predstavniki slovenskega gospodarstva.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Črne Gore Filipa Vujanovića (FA BOBO)Črnogorski predsednik je izpostavil tudi željo Črne gore, da bi s Slovenijo čimprej podpisala sporazum o socialnem varstvu. Pozitivno je ocenil napore slovenskega veleposlaništva v Črni gori, ki preko skupnega sprejemnega centra držav EU državljanom Črne gore omogoča poenostavljeni vizumski postopek za namen kratkoročnega bivanja v Evropski uniji. Ob tem je dodal, da Črna gora pričakuje, da jim bo do konca letošnjega leta uspelo doseči odpravo vizumske obveznosti do držav Evropske unije. Kot sta se strinjala oba predsednika, bi bila vizumska liberalizacija dober signal s strani Evropske unije za celotno regijo. Predsednik dr. Danilo Türk je predsednika Filipa Vujanovića obvestil tudi o odnosih Slovenije s sosednjo Hrvaško ter mu predstavil slovenske poglede na reševanje mejnega spora in željo Slovenije, da se to vprašanje dokončno reši v sklopu mediacije, ki jo predlaga Evropske komisija. V tem kontekstu je posebej poudaril načelo pravičnosti in načelo, da je potrebno upoštevati vse zgodovinske okoliščine in dejstva ter najti rešitev, ki bo v vzajemnem interesu. Črnogorski predsednik pa je slovenskemu predstavil potek reševanja ozemeljskega spora med Črno goro in Republiko Hrvaško ter odnose Črne gore z drugimi sosednjimi državami.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Črne Gore Filipa Vujanovića (FA BOBO)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani