archived page

Predsednik republike na 50. mednarodnem sejmu Dom

Ljubljana, 8.3.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob odprtju 50. mednarodnega sejma Dom (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob odprtju 50. mednarodnega sejma Dom, ki poteka pod geslom Gradimo skupaj. Na sejmu se na 24.000 kvadratnih metrih razstavnih površin predstavlja 730 podjetij iz 28 držav.

Predsednik republike je v slavnostnem nagovoru poudaril, da sejem na mnogo načinov simbolizira naš današnji trenutek, naše dosežke in naše prihodnje možnosti. Spomnil je, da je že Janez Vajkard Valvasor v Slavi Vojvodine Kranjske zapisal, da ljudje na Kranjskem radi gradijo trdne in lepe domove, v katerih bodo lahko živele generacije in ki bodo prenesli vsakršno preizkušnjo. Predsednik se je strinjal, da imamo pri nas močno tradicijo kakovostnega gradbeništva, vendar je opozoril, da moramo več pozornosti posvečati energetsko varčnim, tehnološko naprednim in okolju prijaznim gradnjam ter v zadostni meri izkoriščati vire, s katerimi v Sloveniji razpolagamo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob odprtju 50. mednarodnega sejma Dom (foto: Nebojša Tejić/STA)Kot enega od neizkoriščenih virov je predsednik izpostavil uporabo lesa pri gradnji in pri ogrevanju s pomočjo lesne biomase. Poudaril je, da bi morala Slovenija, ki je bogata z gozdovi, razvijati tehnologije, znanja in gradbene tehnike, ki bodo omogočile, da bomo to naše naravno bogastvo izkoriščali na najboljši možen način. Predsednik je spregovoril tudi o problemih, s katerimi se sooča slovenski gradbeni sektor. Gradbeni sektor moramo videti v vseh njegovih povezavah z našim prihodnjim razvojem, zato moramo po besedah predsednika storiti več za prestrukturiranje gradbenih podjetij in za podporo tistim podjetjem, ki bodo čim bolje povezovala tehnološke inovacije, nove tehnike gradnje in nove načine uporabe našega lesnega in drugega naravnega bogastva.

Predsednik se je navezal tudi na današnji mednarodni dan žensk. Spomnil je na star slovenski pregovor, da ženske podpirajo tri hišne vogale, in dodal, da je dan, ko govorimo o domu in gradnji, primeren tudi za razmislek o enakopravnosti. Če nam bo uspelo našo gradnjo in naše domove razviti v tej smeri, bomo lahko rekli, da nismo samo tehnološko in ekološko, ampak tudi družbeno inovativni, je dejal predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani