archived page

Prvo neformalno srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s predsednikom Republike Hrvaške Stjepanom Mesićem

Otočec, 1.2.2008  |  sporočilo za javnost


Klikni za povečavoPredsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Republike Hrvaške Stjepan Mesić sta na današnjem neformalnem srečanju na Otočcu pozvala k sodelovanju in dialogu med državama, obe vladi pa k nadaljevanju lani doseženega pri reševanju odprtih vprašanj. Kot je na novinarski konferenci po srečanju izpostavil predsednik Türk, je potrebno k odnosom med državama »pristopati z odgovornostjo in občutkom spoštovanja. Žal smo v zadnjih dneh slišali nekatere izraze, ki niso dobri, kot so prekinitev odnosov, nevarnost katastrofe in take izraze, ki ne sodijo v naš dialog.« Predsednik Türk je ob tem poudaril, da je potrebno obravnavati vsa odprta vprašanja v dialogu in pri tem upoštevati njihovo specifično naravo. Vprašanja hrvaške zaščitno ekološko-ribolovne cone tako po besedah slovenskega predsednika niso primarno dvostranska vprašanja, temveč zadevajo Evropsko unijo in jih je potrebno reševati v Bruslju. S predsednikom Mesićem, kot je dejal predsednik Republike Slovenije, pozdravljata pobude evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna, ki vodijo k sestankom med vsemi zainteresiranimi državami in Evropsko komisijo in ki lahko pomagajo k rešitvam.

Predsednika sta med drugim ocenila, da sta vladi glede odprtih dvostranskih vprašanj, kot so vprašanje meje, Nuklearne elektrarne Krško in varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke, lani naredili pomemben napor in prav bi bilo, da s tem naporom nadaljujeta in morda naredita načrt, kako ga nadaljevati. Pri vprašanju meje je bil po oceni predsednika dr. Türka dosežen napredek, »doseženo pomembno načelno stališče, da se išče pomoč pri precizni določitvi meje tako na kopnem kot na morju s pomočjo tretjega, ki ga je treba sedaj precizirati z dogovorom o načinu reševanja«.

Predsednik Türk je poudaril pomen interesa Slovenije za vstop Hrvaške v EU in izrazil tudi pripravljenost Slovenije, da Zagrebu pomaga na tej poti. Glede predsedovanja EU je predsednik izpostavil, da ga mora Slovenija voditi »na odgovoren način in ob upoštevanju interesov vseh članic Unije in vseh kandidatk«.

Predsednika sta izrazila prepričanje, da bosta vladi in ministri sledili njunim pomirljivim tonom. »Dala sva smer, upam, da bosta naši vladi in ministri šli v isti smeri«, je poudaril predsednik Republike Hrvaške Stjepan Mesić.

Po neformalnem srečanju na Otočcu sta se predsednika v Črnomlju udeležila slovesnosti ob 15. obletnici Društva slovensko-hrvaškega prijateljstva, kjer sta tudi nagovorila številne zbrane na slovesnosti.
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Klikni za povečavo
Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani