archived page

Predsednik na 6. Mednarodnem festivalu alpskega cveta

Bohinjska Bistrica, 19.5.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila otvoritvene slovesnosti 6. Mednarodnega festivala alpskega cvetja (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila otvoritvene slovesnosti 6. Mednarodnega festivala alpskega cvetja. Predsednik je v slavnostnem nagovoru poudaril, da je alpsko cvetje, kamor spadajo planika, murka, avrikelj ali bohinjska perunika, pomemben del slovenske nacionalne identitete.

Skrb za alpsko cvetje je po besedah predsednika republike tudi pomemben del plemenitega globalnega prizadevanja, svetovne skrbi za zaščito biotske raznovrstnosti, ki bo med osrednjimi vprašanji junijske Konference Združenih narodov o trajnostnem razvoju "Rio+20" v Riu de Janeiru.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila otvoritvene slovesnosti 6. Mednarodnega festivala alpskega cvetja (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je spomnil, da Konvencija o biološki raznovrstnosti, ki je bila sprejeta leta 1992, vsebuje tri pomembne naloge – skrb za ohranitev biotskega bogastva, skrb za trajnostno uporabo vsega, kar to bogastvo daje, in skrb za to, da imamo vsi na pravičen način zagotovljen dostop do koristi, ki jih prinaša biotsko bogastvo. Slednje je povezano z razvojem številnih dejavnosti, med katerimi je predsednik kot primera omenil farmacevtiko in turizem.

Predsednik je izpostavil, da na festivalu, ki ga finančno podpira tudi Evropska unija, letos sodeluje že pet držav. Izrazil je željo, da bi prireditev v prihodnosti napredovala in da bi se vanjo vključevalo čedalje več držav. Na ta način bomo tudi bolje spoznali in cenili naše naravno bogastvo ter prispevali k razvoju turističnega gospodarstva in k našemu razvoju v celoti, je še dodal.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani