archived page

Obiranje oljke županov – oljke povezovanja

Izola, 12.10.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil tradicionalne prireditve "Obiranje oljke županov – oljke povezovanja" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob 20. obletnici Društva oljkarjev slovenske Istre udeležil tradicionalne prireditve "Obiranje oljke županov – oljke povezovanja", ki simbolizira pričetek sezone obiranja oljk. Predsedniku so se pri obiranju oljke županov pridružili župan Občine Izola mag. Igor Kolenc, župan Mestne občine Koper Boris Popovič in župan Občine Piran Peter Bossman.

Predsednik je v nagovoru dejal, da smo v Sloveniji ponosni na razvoj, dosežene rezultate in kakovost oljkarstva na Primorskem, ki je tudi v okviru Evropske unije čedalje bolj prepoznavno. Hkrati z izboljševanjem kakovosti se krepi tudi kultura, ki spremlja razvoj oljkarstva v Sloveniji. Predsednik je poudaril, da je Slovenija tudi dežela oljkarstva, kar pomembno prispeva k skupni identiteti naše države. Slovenija ni samo srednjeevropska, ampak tudi sredozemska država, zato moramo razvijati tudi našo sredozemsko identiteto, je dodal.

Predsednik je spomnil, da je Organizacija združenih narodov v svoj emblem vključila dve oljčni vejici, ki simbolizirata prizadevanje mednarodne skupnosti za mednarodni mir in varnost. Prav na to dimenzijo oljke so lahko Primorci še prav posebej ponosni, je dejal predsednik. Kot je pojasnil, je bila Istra, ki geografsko sega v tri države, dolgo časa eno najobčutljivejših območij v Evropi, kjer si je bilo treba za mednarodni mir močno prizadevati in z veliko domiselnostjo iskati konkretne rešitve. Predsednik je izpostavil, da so konkretne rešitve, ustvarjanost in domiselnost ljudi iz teh krajev ter povezovanje, ki se je spletlo v vseh teh letih, ustvarili trden mir.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil tradicionalne prireditve "Obiranje oljke županov – oljke povezovanja" (foto: Stanko Gruden/STA)"Zato je oljka v teh krajih resnično prepričljiv simbol miru. Tega ne smemo pozabiti ali podcenjevati. Mir je pomembna dobrina, je pomembna vrednota in zanj si je treba ves čas prizadevati," je dejal predsednik Türk. Ob tem je dodal, da domiselnost, povezovanje ter čedalje tesnejše vezi in prijateljstva tudi v današnjih časih miru ostajajo enako pomembni.

Ko govorimo o povezovanju, mislimo tudi na povezovanje v Republiki Sloveniji, ki je nujna in dragocena vrednota. Vendar je predsednik opozoril, da mora biti ta vrednota povezana z zagotavljanjem človekovih pravic vsem prebivalcem Slovenije in s številnimi drugimi konkretnimi nalogami v tem času, kot so utrjevanje vladavine prava, razvoj pravih reform, ki jih potrebujemo, in prizadevanje za višjo raven politične kulture.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani