archived page

Predsednik o položaju najemnih delavcev v Luki Koper

Ljubljana, 3.8.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je odgovoril na odprto pismo Nevidnih delavcev sveta, v katerem izpostavljajo problem plač delavcev, ki v Luki Koper delajo preko različnih podizvajalcev. Kot opozarjajo, so ti delavci zaradi svojega položaja primorani opravljati težaška dela, pogosto preko uveljavljenega delavnika, a za neprimerno manjše plačilo in manjši obseg pravic, kot pripadajo zaposlenim v Luki Koper za enaka dela.

Odprto pismo je v celoti objavljeno tukaj, odgovor predsednika republike pa objavljamo v nadaljevanju.



Odgovor predsednika republike dr. Danila Türka na odprto pismo Nevidnih delavcev sveta
Ljubljana, 3. avgust 2011


Spoštovani,

zahvaljujem se vam za pismo, v katerem izpostavljate problem plač delavcev, ki v Luki Koper delajo preko različnih podizvajalcev. Kot opozarjate, so ti delavci zaradi svojega položaja primorani opravljati težaška dela, pogosto preko uveljavljenega delavnika, a za neprimerno manjše plačilo in manjši obseg pravic, kot pripadajo zaposlenim v Luki Koper za enaka dela. Za tak položaj ni videti nobenega razloga ali opravičila.

Stavko žerjavistov v Luki Koper in njene ekonomske in druge posledice sicer pozorno spremljam. Pri stavki je treba dosledno upoštevati vsa zakonska določila, ki predvidevajo režim organiziranja stavke. Strinjam se z vami, da je edina rešitev za nastalo situacijo v takojšnjem dogovoru med predstavniki delodajalcev in delavcev, s katerim bi poiskali najboljšo rešitev nastalih nesporazumov v okviru zakonov in kolektivne pogodbe.

Kar pa zadeva položaj delavcev, ki delajo v Luki Koper preko podizvajalcev, menim, da bi morala uprava Luke Koper s podizvajalci sklepati take pogodbe, ki ne bodo ustvarjale plačnih anomalij in postavljale najemnih delavcev v neenakopraven položaj.

Upravo Luke Koper, podizvajalce in organizirane luške delavce zato pozivam, da se pogovorijo odkrito in v dobri veri in da čim prej poiščejo sprejemljivo rešitev.

S spoštovanjem,


Danilo Türk



Priloga: Odgovor predsednika republike na odprto pismo (.pdf, 4,3 MB) Odgovor - Nevidni delavci sveta.pdf
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani