archived page

Predsednik na 42. dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine

Kamnik, 9.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila 42. dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se v Kamniku udeležila 42. dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine, kjer sta si ogledala tradicionalno povorko narodnih noš. Predsednik in soproga sta si zatem v Galeriji Mihe Maleša ogledala še razstavo z naslovom "Oblačilna dediščina Kamnika in okolice", ki s pomočjo slikovnih, predmetnih in ustnih pričevanj predstavlja narodne noše ter praznična in druga svečana oblačila iz zgodovine kamniškega območja.

Predsednik Türk je v nadaljevanju na Glavnem trgu nagovoril obiskovalce prireditve. Izpostavil je, da s soprogo vsako leto ob tem času z veseljem obiščeta Kamnik, kjer si ogledata imenitno predstavo narodnih noš in kulturnih običajev iz vseh delov Slovenije, pa tudi iz mnogih drugih držav. Predsednik je dodal, da jima je prireditev všeč tudi zato, ker svojim obiskovalcem omogoča, da se skupaj veselijo in navdihujejo ob našem kulturnem izročilu.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je nagovoril udeležence 42. dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine (foto: Tina Kosec/STA)"Oblačenje in oblačilna stroka spadata med naše najbolje temeljne načine izražanja, zato je prav, da tukaj v Kamniku to kulturo gojimo sistematično," je poudaril predsednik republike. Vsem obiskovalcem prireditve je priporočil tudi ogled razstave o oblačilni dediščini teh krajev, ki po njegovih besedah prikazuje nekatere izredno lepe in estetsko dovršene primerke iz naše tradicije oblačenja.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani