archived page

Predsednik na odprtju razstave srednjeveških iluminiranih rokopisov

Ljubljana, 7.9.2010  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je v Narodni galeriji udeležil slovesnega odprtja razstave Manuscripta – Knjižno slikarstvo v srednjeveških rokopisih (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je v Narodni galeriji udeležil slovesnega odprtja razstave Manuscripta – Knjižno slikarstvo v srednjeveških rokopisih. V svojem nagovoru je spregovoril o pomenu pisane besede za slovenski narod, za našo državo in za našo povezanost z evropsko in širšo svetovno civilizacijo.

Poudaril je, da smo Slovenci narod knjige, saj je naša identiteta izrazito povezana z nastankom prvih tiskanih knjig in kasneje s kulturo, ki jo je dala tiskana beseda. Ker političnih oblik samostojnega organiziranja zelo dolgo nismo imeli, je bila kultura ne samo naša najpomembnejša industrija, ampak tudi naše najpomembnejše vezno tkivo.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je v Narodni galeriji udeležil slovesnega odprtja razstave Manuscripta – Knjižno slikarstvo v srednjeveških rokopisih (foto: Daniel Novakovič/STA)Ravno zaradi tega v Sloveniji tako zelo cenimo kulturo in cenimo knjigo, je dejal predsednik republike. Spomnil je, da se Ljubljana trenutno ponaša z naslovom svetovne prestolnice knjige in da na Slovenskem knjige radi beremo, si jih veliko izposojamo in imamo do njih resen odnos.

Po predsednikovih besedah pa razstava Manuscripta priča o tem, da naše korenine segajo še globlje, v čase pred iznajdbo tiska, ko je evropska civilizacija doživljala enega svojih najbolj zanimivih obdobij. Razstava nam kaže povezanost našega prostora z občim kulturnim in civilizacijskim razvojem v Evropi ter številne povezave, ki so obstajale med samostani na slovenskih tleh in drugimi centri kulture v Evropi.

Predsednik je izpostavil, da je prav prepisovanje rokopisov ohranilo evropsko civilizacijo, zato je prav, da poskušamo čim bolje razumeti njihov pomen. Evropska civilizacija v tistem času še ni bila v polni meri jezikovno izdelana, vendar je že obstajala in je podlaga marsičemu od tistega, kar imamo danes. In prav kontinuiteti naše civilizacije je posvečena nocojšnja razstava, je zaključil predsednik dr. Danilo Türk.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani