archived page

Predsednik in soproga sprejela Prešernove nagrajence

Brdo pri Kranju, 1.3.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta priredila večerjo v čast letošnjima Prešernovima nagrajencema in nagrajencem Prešernovega sklada v letu 2012 (foto: Nebojša Tejić/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta priredila večerjo v čast letošnjima Prešernovima nagrajencema in nagrajencem Prešernovega sklada v letu 2012.

Prešernovi nagradi za življenjsko delo sta prejela pesnik, pisatelj in esejist Jože Snoj ter oblikovalec Matjaž Vipotnik, nagrade Prešernovega sklada pa režiser Ivica Buljan, trobentač Franc Kosem, dirigent Stojan Kuret, igralec in kantavtor Iztok Mlakar, pisatelj Andrej E. Skubic ter arhitektka Maruša Zorec s sodelavcema Mašo Živec in Žigo Ravnikarjem.

Predsednik republike je v svojem nagovoru izpostavil, da v Sloveniji kulturo obravnavamo resno in smo privrženi njeni ideji, vendar je prepogosto ne uživamo sproščeno. Kulturo razumemo zlasti kot visoko umetnost, ki je najbolj žlahtni del kulture, predsednik pa je ob tem poudaril, da je kultura mnogo širši pojem, ki vključuje tudi popularno kulturo in naše življenje kot celoto.

"Kultura je način življenja. Je celota naših tradicij, navad, običajev in vsega, kar tvori duhovno in materialno vsebino našega življenja," je dejal predsednik Türk. Dodal je, da je kultura po svojem bistvu tudi močna vrednota, ki presega državne meje, kar se vidi tudi pri delu letošnjih Prešernovih nagrajencev, ki so bili vsi na ta ali oni način povezani z mednarodnimi povezavami.

Predsednik Türk je izrazil upanje, da bodo Prešernove nagrade spodbudile ljudi k razmišljanju o kulturi in o splošnem dviganju standarda kulturnega življenja pri nas ter nas čim bolje povezovale s svetom.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani