archived page

Predsednik republike na srečanju upokojencev na Pokljuki

Rudno polje, 5.7.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 60. obletnici Društva upokojencev Gorje (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 60. obletnici Društva upokojencev Gorje. V pozdravnem nagovoru je dejal, da so srečanja upokojencev dobra priložnost za druženje, hkrati pa tudi za utrjevanje temeljnih vrednot, ki držijo našo družbo skupaj, med katerimi je izpostavil solidarnost, medsebojno razumevanje in medsebojno pomoč. Zvezi društev upokojencev Slovenije se je posebej zahvalil za izvajanje projekta Starejši za starejše, ki pomaga osamljenim starejšim, ki potrebujejo človeško pozornost, skrb in občutek, da niso pozabljeni.

Predsednik republike je v nadaljevanju poudaril pomen medgeneracijske solidarnosti, ki vključuje tako skrb za starejše kot tudi skrb za mlajše. Izpostavil je, da starejša generacija dobro razume, da je treba mladim v teh zahtevnih časih pomagati z nasveti v zvezi s šolanjem, iskanjem zaposlitve, stanovanjsko problematiko in reševanjem finančnih težav. Predsednik se je udeležencem srečanja zahvalil za zelo pomembno pomoč, ki jo starejša generacija že daje mladim, svojim otrokom in vnukom.

"Hkrati pa moramo razumeti tudi, kaj morajo mlajše generacije narediti za starejše. Potrebna je pozornost, razumevanje in posebej pravičnost. V tej družbi moramo zagotoviti boljše razumevanje prispevka starejših generacij k našemu skupnemu bogastvu in stopnji razvitosti Slovenije, ki danes spada med 30 najbolj razvitih držav na svetu. Včasih pozabljamo, da smo zaradi dela starejših že veliko dosegli. Zato se mora vsak pogovor o medgeneracijski solidarnosti začeti s hvaležnostjo starejšim generacijam," je poudaril predsednik Türk.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slovesnosti ob 60. obletnici Društva upokojencev Gorje (foto: Stanko Gruden/STA)Tak odnos zahteva pravičnost v vseh vprašanjih, je dejal predsednik, ki je izpostavil težave, ki jih je mnogim našim upokojencem prinesel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Kot kažejo številna opozorila, so se zgodile napake in krivice, zato moramo po besedah predsednika danes vsi skupaj razmišljati o tem, kako bomo morebitne krivice odpravili. Predsednik se je zavzel za to, da vlada predloži popravke zakona ter odpravi napake in diskriminacijo, ki nastaja na podlagi zakona. Samo če bomo resnično dobro razvijali in gojili pravičnost, bomo sposobni reševati tudi druge velike naloge, ki nas čakajo, je dodal.

Predsednik je spomnil, da se letošnjo jesen pričakuje resna razprava o reformi pokojninskega sistema in reformi trga dela. Opozoril je, da bomo potrebovali dobro mero pravičnosti, kajti samo, če bodo te reforme dale pravične rešitve, bomo utrdili našo družbo in temelje naše države ter razvojno napredovali. Dejstvo, da se kot družba staramo, je po njegovih besedah pozitiven znak, ki kaže, da smo dosegli dobro raven kakovosti življenja. To kakovost moramo razvijati naprej in tudi ko moramo delati dlje, kot je bilo nekoč v navadi, moramo to zagotoviti na primeren način.

Predsednik je zavrnil trditve, da je naša družba v globoki moralni krizi. Tisti, ki tako govorijo, ne vidijo solidarnosti, ki med ljudmi že obstaja, in vseh številnih prostovoljk in prostovoljcev, ki pomagajo ljudem v stiski, osamljenim, bolnim in vsem drugim, ki potrebujejo pomoč. Predsednik je poudaril, da vse več ljudi to razume, in izrazil prepričanje, da bomo vsi skupaj znali pokazati, kaj so prave vrednote naše družbe, kaj je prava smer naše države, kam hočemo priti in kaj smo sposobni doseči. V tem optimističnem duhu je upokojencem zaželel prijetno druženje in vse dobro.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani