archived page

Strateški dnevi Centra odličnosti PoliMaT

Ljubljana, 30.5.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 2. Strateških dnevov Centra odličnosti Polimerni materiali in tehnologije - CO PoliMaT (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 2. Strateških dnevov Centra odličnosti Polimerni materiali in tehnologije (CO PoliMaT). V pozdravnem nagovoru je čestital centru za izjemne dosežke, ki so jih dosegli hitreje, kot so načrtovali. Predsednik je izpostavil, da prihodnost ne pripada največjim, ampak najhitrejšim. Zato je po njegovih besedah novica, da CO PoliMaT spada med hitre in vrhunsko kakovostne, dobra novica za celotno Slovenijo.

Naše razprave o prihodnjem razvoju se vse preveč osredotočajo na makroekonomske teme in premalo na tehnološke, je dejal predsednik. Opozoril je, da je v središču razvoja v današnjem času visokokakovostna industrija, ki je tesno povezana z znanostjo, raziskovalno dejavnostjo in vsakršno ustvarjalnostjo, ki je nujno potrebna za stabilen in dolgoročen razvoj. Razvojno uspešnejše so tiste države, ki imajo boljše temelje v raziskovanju in naprednih industrijah, kakršne spodbuja tudi delo CO PoliMaT.

Predsednik je poudaril, da je razvoj danes globalna kategorija, zato je pohvalil odlično razvite odnose centra z nekaterimi ključnimi partnerji v tujini. To je pomembno tudi z vidika oblikovanja enotnega raziskovalnega in intelektualnega prostora na prostoru Evrope, ki ga potrebujemo. Bolje pa moramo biti povezani tudi z ameriško ustvarjalnostjo, saj so ZDA še vedno najnaprednejši del sveta v smislu modernih tehnologij ter mnogih drugih naprednih zamisli in idej, je dejal predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 2. Strateških dnevov Centra odličnosti Polimerni materiali in tehnologije - CO PoliMaT (foto: Tina Kosec/STA)Center odličnosti PoliMaT se vključuje v prizadevanje za vzpostavitev zelene ekonomije in trajnostnega razvoja, kar je po besedah predsednika pomembno tudi za Slovenijo, če želimo doseči pravi razvojni preboj v prihodnje. Predsednik je spomnil, da bo konec junija v Riu de Janeiru potekala Konferenca Združenih narodov o trajnostnem razvoju "Rio+20", kjer bo Slovenija vodila eno od razprav. Predsednik je dodal, da je konferenca tudi dobra priložnost za povezovanje s potencialnimi brazilskimi partnerji na področju raziskovanja.

"Če nam bo uspelo vzpostaviti drugačno razumevanje o hitrosti, s katero moramo napredovati, o pomenu visoko produktivne, napredne, znanstveno podprte industrije in nadgradnje naše industrijske tradicije ter če se nam bo uspelo vključiti v globalna prizadevanja dovolj dobro, potem bomo razvojno ustrezno napredovali," je poudaril predsednik dr. Danilo Türk, ki je v zaključku CO PoliMaT zaželel še veliko uspeha v prihodnje.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani