archived page

Predsednik na 17. srečanju gospodarstvenikov Primorske

Most na Soči, 13.6.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 17. srečanja gospodarstvenikov Primorske (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 17. srečanja gospodarstvenikov Primorske. V pozdravnem nagovoru je dejal, da naš prihodnji razvoj zahteva strateški pristop, ki bo skladno razvijal vsa področja našega gospodarstva in ki bo razumel funkcijo vsakega segmenta tega razvoja v sklopu širše celote. Podlaga celotnemu razvoju morajo biti tehnološko napredne, inovativne industrije, saj si brez resnično dobrega in čvrstega industrijskega jedra ne moremo predstavljati skladnega razvoja celotnega nacionalnega gospodarstva Slovenije. Predsednik je spomnil, da imamo industrijsko tradicijo. Čeprav imamo nekatere grenke izkušnje z industrijami, ki niso preživele, pa imamo tudi uspešne industrije, ki nastajajo in se razvijajo. "Imamo možnosti, talente, znanje in delovno vnemo, ki so potrebni za razvoj," je poudaril.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil 17. srečanja gospodarstvenikov Primorske (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je v svojem nagovoru opozoril tudi na negativne pojave, ki so nekateri posledica naših lastnih pomanjkljivosti, drugi pa posledica razmer v širšem mednarodnem okolju. Danes vsa Evropa išče pot iz stanja, v katerem smo se posebej osredotočali na varčevanje in odrekanja, v fazo, v kateri bomo morali največ energije posvetiti vprašanju, kako na novo zagnati razvoj. Ta prehod je izjemno težak in njegov uspeh ni zagotovljen, je dejal predsednik, ki je izpostavil, da bodo prav o tem vprašanju še ta mesec potekala pomembna posvetovanja med voditelji držav Evropske unije. Predsednik je izrazil upanje, da bodo ta posvetovanja oblikovala resničen, čvrst okvir za nov razvojni zagon, ter dodal, da so odrekanja včasih potrebna, da se racionalizirajo stroški ali odpravijo napake iz preteklosti, vendar zgolj to ne more biti zagotovilo razvoja.

Ta prehod je po besedah predsednika še posebej zahteven za Slovenijo, ki v preteklih letih ni uspela urediti javnofinančnega sektorja in razmer v bančništvu na način, ki bi zagotavljal normalno kreditiranje podjetij in razvoja. Prav slednjemu, vprašanju krepitve sposobnosti kreditiranja se v preteklosti ni posvečalo dovolj pozornosti, je dejal predsednik, ki je izrazil pričakovanje, da bo naša vlada znala poiskati dobro pot naprej in da bo sprejela ukrepe, ki so potrebni za zagon gospodarstva.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani