archived page

Uradni obisk predsednika Arabske republike Egipt

Brdo pri Kranju, 15.10.2009  |  sporočilo za javnost

Vaš brskalnik ne podpira javascripta ali flasha, zato si ne morete ogledati videov na tej spletni strani.



Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Arabske republike Egipt Hosnija Mubaraka (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Arabske republike Egipt Hosnija Mubaraka, ki je prispel na dvodnevni uradni obisk v Republiko Slovenijo. Po uradnem sprejemu z vojaškimi častmi sta imela predsednika pogovor na štiri oči. Temu so sledili plenarni pogovori med delegacijama Republike Slovenije in Arabske republike Egipt pod vodstvom obeh predsednikov. Predsednika sta se zavzela za krepitev prijateljskih odnosov med državama, predvsem na gospodarskem področju.

Izjava za javnost predsednika Arabske republike Egipt Mohameda Hosnija Mubaraka
Brdo pri Kranju, 15. oktober 2009


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Arabske republike Egipt Hosnija Mubaraka (FA BOBO)Rad bi se zahvalil Njegovi ekscelenci predsedniku Danilu Türku za topel sprejem in prijazne besede. Rad bi tudi povedal, da sem zelo zadovoljen z današnjimi pogovori o regionalnih in svetovnih vprašanjih, ki zanimajo obe strani, ter pogovorom o dvostranskih odnosih med prijateljskima državama.

Pogovor je zajel trenutne razmere na Bližnjem vzhodu ter se osredotočil na palestinsko vprašanje in prizadevanje za oživitev mirovnega procesa. Opisal sem egiptovsko videnje doseganja pravičnega miru na Bližnjem vzhodu, ki naj temelji na načelu »rešitev vprašanja z vzpostavitvijo dveh držav« in na »arabski mirovni pobudi«. Predsednika sem seznanil tudi z zadnjimi dogajanji v kairskem dialogu za dosego palestinske nacionalne sprave in ohranjanje ravnovesja, prenehanje obleganja in začetek obnove Gaze.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Arabske republike Egipt Hosnija Mubaraka (FA BOBO)Oba sva prepričana, da je varnost na Bližnjem vzhodu tesno povezana z varnostjo v Sredozemlju in Evropi, in ponovno sem poudaril, da je pravični mir edini način za spopadanje s terorizmom in njegovimi temeljnimi vzroki ter za kljubovanje njegovim argumentom. Z njim se tlakuje pot uravnoteženim regionalnim varnostnim ukrepom in odpravlja tveganje razširitve jedrskega orožja na Bližnjem vzhodu. S tem v zvezi sem ponovil egiptovsko pobudo, da se na Bližnjem vzhodu oblikuje območje brez jedrskega orožja in orožja za množično uničevanje.

Od vzpostavitve diplomatskih vezi med prijateljskima državama v letu 1992 so dvostranski odnosi ves čas napredovali. Današnji pogovori so pokazali obojestransko zavzemanje za nadaljevanje političnih posvetovanj in spodbujanje medsebojnega sodelovanja na številnih področjih, zlasti glede trgovine, naložb in energije, bodisi dvostranskega bodisi v okviru Evropske unije ali evro-sredozemskega partnerstva.

Še enkrat bi se rad zahvalil Njegovi ekscelenci predsedniku dr. Danilu Türku in povedal, da se veselim ob prvi priložnosti pozdraviti ga v Egiptu.



Izjava za javnost predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka
Brdo pri Kranju, 15. oktober 2009


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Arabske republike Egipt Hosnija Mubaraka (FA BOBO)Rad bi izrazil veliko zadovoljstvo ob obisku predsednika Njegove ekscelence predsednika Mohameda Hosnija Mubaraka, predsednika Arabske republike Egipt. V posebno zadovoljstvo mi je, da sva danes v prisrčnem pogovoru pregledala bilateralno sodelovanje med državama in različna vprašanja mednarodnega miru in varnosti.

Naši dvostranski odnosi se razvijajo zelo dobro na vseh področjih: političnem, gospodarskem in kulturnem. Državi imata še veliko možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja. Slovenija se posebej zavzema za rast trgovinske menjave in skupne investicije, tudi na tretjih trgih.

Med vprašanji mednarodnega miru in varnosti je bilo največ pozornosti posvečeno razmeram na Bližnjem vzhodu in še posebej palestinskemu vprašanju. Tako Republika Slovenija kot Arabska republika Egipt podpirata prizadevanja za pravično rešitev palestinskega vprašanja in vzpostavitev trajnega miru na Bližnjem vzhodu. Napredovanje v smeri vzpostavitve dveh držav, Izraela in Palestine, ki bosta soobstojali v miru in varnosti, je najboljša pot do trajnega miru.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel predsednika Arabske republike Egipt Hosnija Mubaraka (FA BOBO)Hkrati s političnimi prizadevanji za mir na Bližnjem vzhodu in za rešitev palestinskega vprašanja je nujno potrebno okrepiti reševanje vseh humanitarnih vprašanj. Predsednika Mubaraka sem seznanil s programom rehabilitacije, ki ga ob podpori Mednarodne skupnosti izvaja Center za rehabilitacijo v Ljubljani, in s katerim želimo pomagati čim večjemu številu otrok, ki so postali invalidi v oboroženem konfliktu v Gazi v začetku letošnjega leta.

S predsednikom Mubarakom sva se strinjala, da je varnost na Bližnjem vzhodu tesno povezana z varnostjo v Sredozemlju in Evropi in da je v tem okviru velikega pomena vzpostavljanje partnerstev med vsemi državami tega območja. Slovenija se kot članica Evropske unije zavzema za krepitev njene mediteranske dimenzije in za takšno sodelovanje v Sredozemlju, ki bo prispevalo h krepitvi miru na Bližnjem vzhodu in zagotavljanju razvojnih možnosti vseh držav na tem območju.

Predsednik Mubarak me je seznanil tudi z ocenami Arabske republike Egipt za preprečevanje širitve jedrskega orožja na Bližnjem vzhodu in z egiptovsko pobudo za vzpostavitev območja brez jedrskega orožja in orožja za množično uničevanje v tem delu sveta. Slovenija je privržena načelu neširjenja jedrskega orožja in se zavzema za celovito uresničevanje pogodbe o neširjenju jedrskega orožja (Non-Proliferation Treaty). Podpira tudi pobude, ki imajo kot končni cilj vzpostavitev sveta brez jedrskega orožja.

V pogovorih sva se s predsednikom Mubarakom zavzela za krepitev multilateralizma v mednarodnih odnosih in krepitev mednarodnih institucij, vključno z OZN.

V okviru današnjih pogovorov je bilo izraženo vabilo za moj obisk v Egiptu. Povabilo sem z veseljem sprejel.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani