archived page

Predsednik predlagal informacijsko pooblaščenko in dva viceguvernerja Banke Slovenije

Ljubljana, 23.4.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je Državnemu zboru Republike Slovenije predlagal, naj za informacijsko pooblaščenko Republike Slovenije imenuje Natašo Pirc Musar. Predsednik je Državnemu zboru Republike Slovenije predlagal tudi, da za viceguvernerja in člana Sveta Banke Slovenije imenuje mag. Janeza Fabijana in mag. Boža Jašoviča. Predsednik je predloge oblikoval po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin v Državnega zbora Republike Slovenije, ki so potekala v torek.

Predsednik republike je v obrazložitvi predloga pojasnil, da ga je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki je bila za pooblaščenko za dostop do informacij javnega značaja 15. julija 2004 imenovana s sklepom državnega zbora, obvestila, da je pripravljena kandidirati na funkcijo informacijskega pooblaščenca za naslednji mandat. Predsednik je še zapisal, da je Nataša Pirc Musar v preteklem mandatu svoje delo opravljala vestno in strokovno, ob tem pa si je prizadevala za uveljavljanje nove funkcije ter novih pravic državljank in državljanov na področju dostopa do informacij javnega značaja. Pri svojem delu je tudi z mnogimi odločnimi odločitvami ukrepala za zaščito varstva osebnih podatkov in poskušala zagotoviti visok standard njihovega pravnega varstva, ki je v sodobni evropski državi velikega pomena. Predsednik republike je zato ocenil, da je Nataša Pirc Musar kandidatka, ki izpolnjuje vse zakonsko predpisane pogoje in bo lahko s svojim delom še naprej prispevala k uspešnem razvoju področja in dela informacijskega pooblaščenca.

Predsednik republike je imenovanji za dva viceguvernerja in člana Sveta Banke Slovenije predlagal na podlagi strokovnosti kandidatov in podpore guvernerja Banke Slovenije. V obrazložitvi predloga je pojasnil, da ga je guverner Banke Slovenije dr. Marko Kranjec obvestil, da 10. septembra 2009 poteče mandat članoma Sveta Banke Slovenije mag. Božu Jašoviču in dr. Ivanu Ribnikarju, ter ga zaprosil, naj prične postopek za imenovanje dveh novih viceguvernerjev Banke Slovenije. V skladu s tem je bil 20. februarja 2009 v Uradnem listu Republike Slovenije objavljen poziv za zbiranje predlogov možnih kandidatov za člana Sveta Banke Slovenije. Na podlagi navedenega poziva je guverner Banke Slovenije v predvidenem 40-dnevnem roku posredoval predlog za imenovanje dveh kandidatov za dve prosti mesti viceguvernerjev Banke Slovenije, in sicer mag. Janeza Fabijana ter mag. Boža Jašoviča.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani