archived page

Predsednik Türk posebni gost srečanja predsednikov Višegrajske skupine

Sopot, 12.9.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je kot posebni gost udeležil srečanja predsednikov držav članic Višegrajske skupine (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je kot posebni gost udeležil srečanja predsednikov držav članic Višegrajske skupine, ki poteka v mestu Sopot na baltiški obali Poljske. V svojem nastopu na 2. plenarnem zasedanju predsednikov je spomnil, da imajo zgodovinske teme v tem delu Evrope velik vpliv na politični diskurz današnjega trenutka. Dejal je, da se tudi v Sloveniji zelo močno čutimo del srednjeevropskega prostora, ki je tako bogat po svojem kulturnem izročilu in hkrati tako obremenjen s svojo težko zgodovino. Zato je po njegovih besedah še pomembno, da se moderne oblike sodelovanja, kot je Višegrajska skupina, razvijejo čimbolj intenzivno. Spregovoril je tudi o ideji sodelovanja med državami Višegrajske skupine in državami naslednicami nekdanje Jugoslavije. Poudaril je, da si Slovenija kot članica Evropske unije aktivno prizadeva za vključitev vseh preostalih držav naslednic nekdanje Jugoslavije v Evropsko unijo.

Kot enega od praktičnih dosežkov Višegrajske skupine je izpostavil Višegrajski fond za financiranje projektov sodelovanja med državami skupine, po drugi strani pa predstavlja Višegrajska skupina tudi zelo dober okvir za posvetovanja o vprašanjih Evropske unije. Kot enega od temeljnih izzivov je navedel razmerje med suverenostjo držav članic in pristojnostmi institucij Evropske unije. Slovenija se zavzema za krepitev Evropske unije, vendar to po predsednikovih besedah ne pomeni ukinjanja suverenosti držav članic. Treba je zasledovati tako krepitev in učinkovitost unije in njenih institucij kot tudi spoštovanje in krepitev suverenosti držav članic unije, je dejal predsednik dr. Danilo Türk in dodal, da je to zahtevna naloga. Drugo pomembno vprašanje je širitev Evropske unije in zavezništva Nato. Predsednik je poudaril, da je Slovenija aktivno zainteresirana za nadaljnjo širitev in želi pomagati vsem državam, ki kandidirajo za vstop. Predsednik je nato na kratko predstavil odnose Slovenije z državami Jugovzhodne Evrope in omenil včerajšnji sporazum slovenske in hrvaške vlade o nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo in reševanju mejnega spora med državama.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je kot posebni gost udeležil srečanja predsednikov držav članic Višegrajske skupine (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk je opozoril, da mednarodna skupnost stoji pred zahtevnimi vprašanji, zato so med državami potrebna posvetovanja o teh vprašanjih. Izrazil je pripravljenost Slovenije, da sodeluje v razpravah z državami Višegrajske skupine o vprašanjih, kot so globalno segrevanje ter vprašanja energetske varnosti in solidarnosti. Glede slednjega je dejal, da se Slovenija zavzema za multilateralni pristop k razpravi o energetski prihodnosti Evrope. Energetska problematika pa bi morala biti po njegovem mnenju tudi del razprav o širitvi Evropske unije. Slovenija bi rada sodelovala tudi v razpravi o Vzhodnem partnerstvu, sodelovanju Evropske unije z njenimi vzhodnimi sosedami, saj je njena zgodovina povezana s temi državami. Hkrati pa smo tudi mediteranska država, je dejal predsednik in nakazal na občutljivost primerjav politik Evropske unije v razmerju do vhodnega in južnega sosedstva. Izpostavil je tudi potrebo po odprti široki razpravi o prihodnjih odnosih med Evropsko unijo in Rusko federacijo, za kar si je Slovenija prizadevala tudi med predsedovanjem Evropski uniji.

Vsi smo del globalnega sveta, zato moramo del pozornosti namenjati tudi globalnim vprašanjem, je dejal predsednik dr. Danilo Türk. Eno takih vprašanj je boj proti virusu HIV in aidsu, pa tudi proti tuberkulozi in malariji. Dotaknil pa se je še Afganistana in izrazil zaskrbljenost zaradi tamkajšnjih razmer in prihodnosti mednarodnega angažiranja v tej državi. Izrazil je osebno prepričanje, da je prišel čas za pripravo izhodne strategije in za razmislek o tem, kako končati mednarodno vojaško prisotnost v Afganistanu. V zaključku nagovora se je zavzel za razvoj Višegrajske skupine kot mesta pomembnih konsultacij, ob spoštovanju pravil, postopkov in tradicij, ki obstajajo znotraj te skupine.

Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka s predsednikom Slovaške republike dr. Ivanom Gašparovičem (FA BOBO)Predsednik republike je imel ob robu srečanja v Sopotu bilateralni srečanji s predsednikom Slovaške republike dr. Ivanom Gašparovičem in predsednikom Republike Madžarske Lászlóm Sólyomom. Slovaški predsednik ga je seznanil o dosedanjem poteku srečanja predsednikov Višegrajskih držav, ki se je pričelo v petek. Izpostavil je, da bodo države Višegrajske skupine potrebovale pomoč manjših držav za okrepitev svojega položaja znotraj Evropske unije. Predsednik dr. Danilo Türk je poudaril, da je sodelovanje z državami Višegrajske skupine ena od slovenskih zunanjepolitičnih prioritet. Predsednik dr. Ivan Gašparovič je slovenskemu predsedniku čestital za doseženi slovensko-hrvaški dogovor o hrvaških pristopnih pogajanjih in reševanju mejnega spora. Slovenski predsednik ga je seznanil z vsebino dogovora, slovaški predsednik pa je predstavil slovaško-madžarski spor glede slovaškega jezikovnega zakona oziroma uporabe jezika madžarske manjšine na Slovaškem v vladnih in drugih javnih službah.

Predsednik dr. Danilo Türk je z madžarskim predsednikom govoril predvsem o dosedanjem poteku srečanja predsednikov Višegrajskih držav in načrtih za naprej. Predsednika Lászla Sólyoma je zanimal tudi slovensko-hrvaški dogovor o reševanju mejnega spora med državama in nadaljevanju hrvaških pristopnih pogajanj z Evropsko unijo.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je srečal s predsednikom Republike Madžarske Lászlóm Sólyomom (FA BOBO)
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani