archived page

Predsednik ob 15. obletnici genocida v Srebrenici

Potočari pri Srebrenici, 11.7.2010  |  govor


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na žalni slovesnosti ob 15. obletnici genocida v Srebrenici
Potočari, 11. julij 2010


Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil žalne slovesnosti ob 15. obletnici genocida v Srebrenici (foto: Tina Kosec/STA)Spoštovani svojci žrtev genocida v Srebrenici,
spoštovani visoki predstavniki in državljani Republike Bosne in Hercegovine,
spoštovani visoki gostje,

danes smo vsi meščani Srebrenice.

Prišli smo, od blizu in daleč, da se poklonimo spominu na žrtve genocida, ki se je zgodil tu, v Srebrenici, pred petnajstimi leti. Vsi, ki smo se danes zbrali, se zavedamo, kako veliko zlo je takrat prizadelo ljudi teh krajev. Vsi tudi vemo, da se moramo te velike tragedije spominjati z globokim sočutjem in skrbeti, da se ne bi nikoli ponovila, ne tu v Srebrenici ne kje drugje v svetu. Danes svečano poudarjamo našo zavezo, da bomo z vsemi silami preprečevali vsako nevarnost, vsako dejanje in vsako pasivnost, ki grozi povzročiti ali omogočiti genocid.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil žalne slovesnosti ob 15. obletnici genocida v Srebrenici (foto: Tina Kosec/STA)Vsi mi, ki nosimo v sebi travmatični spomin na vojne v tem delu Evrope ob koncu dvajsetega stoletja, pa tudi podedovane travme, ki nam jih je zapustila II. svetovna vojna - in poboji, ki so se zgodili ob njenem koncu - pa imamo še posebno odgovornost. Razumeti moramo, kako pomembno je gojiti spoštljiv spomin na žrtve, kako močna je zaveza, da se pretekle tragedije ne smejo nikoli ponoviti, in kako nujno je prav zato graditi takšno Evropo in takšen svet, v katerem bodo človekove pravice spoštovane, v katerem bosta mir in varnost zagotovljena in v katerem matere in žene ne bodo nikoli imele razlogov niti za objokovanje niti za strah.

Naša zaveza preprečevati genocid je iskrena in močna. Nihče naj ne dvomi o tem. Vsi, ki smo danes tu, vemo, da je vsak genocid največji zločin. V Srebrenici je bilo v nekaj dneh sistematično pobitih več kot osem tisoč mož in dečkov samo zato, ker so bili Bošnjaki. Tisti, ki so ta zločin načrtovali, pripravili in izvedli, morajo biti kaznovani. Nekatere je pravična kazen že doletela. Veliko preveč pa je takih, ki se še vedno izmikajo roki pravice. Med njimi je tudi njihov poveljnik, general Ratko Mladić. Vsi ti morajo biti prijeti in postavljeni pred sodišče.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil žalne slovesnosti ob 15. obletnici genocida v Srebrenici (foto: Tina Kosec/STA)(v angleščini:)

Spoštovani gostje,

danes celotna Evropa in ves svet razume, da je poklon žrtvam genocida svetovna moralna obveznost in da ta obveznost zahteva naše ukrepanje na vseh področjih. Srebreniška tragedija ne sme potoniti v pozabo. Povzročitelji genocida morajo biti izročeni roki pravice. Mednarodna skupnost ima sveto dolžnost preprečiti vse grožnje genocida in zagotoviti, da bo odgovornost zaščititi splošno spoštovana. Mednarodni mir je najboljša zaščita pred genocidom. Podvojimo naša prizadevanja, da bi skupaj zagotovili globalni mir in varnost, ki naj bosta nepovratna. To ni utopija. To je poziv našega časa in naša skupna dolžnost do srebreniških žrtev. To je tako realno dosegljivo kot moralno nujno.

Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk se je udeležil žalne slovesnosti ob 15. obletnici genocida v Srebrenici (foto: Tina Kosec/STA)(v bosanščini:)

Spoštovane matere Srebrenice,

vaše trpljenje je naš skupni dolg. Iz Slovenije vam prinašam sporočilo, da v svoji bolečini niste same. Naše sožalje je iskreno in globoko. Nasilje nad ljudmi brez zaščite in brez moči za samoobrambo je hudo zlo in velik zločin. Vsi zločinci bodo morali odgovarjati za svoje zločine. To je edina pot k pravici, človeškemu dostojanstvu in trajnemu miru. Vsi mi, ki smo preživeli, posebej pa mlade generacije, moramo razumeti, da odpuščati ne pomeni pozabiti. Genocid, ki se je zgodil v Srebrenici, ne bo pozabljen in naša pomoč je preživelim vselej tu. Naj vse žrtve počivajo v miru. Vsem prebivalcem Bosne in Hercegovine pa želim napredek na poti h krepitvi pravice, varnosti, blaginje in dostojanstva.

Hvala.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani