archived page

8. srečanje slepih in slabovidnih literatov Slovenije

Celje, 20.10.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila 8. srečanja slepih in slabovidnih literatov Slovenije z naslovom "Biseri Savinje 2012" (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila 8. srečanja slepih in slabovidnih literatov Slovenije z naslovom "Biseri Savinje 2012". Predsednik je v nagovoru dejal, da tudi sam bere literarna dela slepih in slabovidnih avtorjev, med katerimi je omenil roman Luja Šproharja z naslovom Konj v kavi, ki ima po njegovem mnenju izredno zanimivo strukturo, izjemno intenzivnost dogajanja, misli in dialogov ter na zelo prepričljiv način opisuje probleme življenja ljudi srednjih let.

Predsednik republike je izpostavil, da ustvarjanje v temi daje posebno intenzivnost in dodatno globino literarnemu doživetju. Srečanje slepih in slabovidnih literatov je po njegovih besedah pomembno za naš kulturni in umetniški razvoj, saj nam predstavi del njihove ustvarjalnosti, ki je nekaj specifičnega, nekaj posebnega ter pomembno prispeva k našemu skupnemu kulturnemu bogatenju. Ta prispevek k naši skupni kulturi je zanimiv, ustvarjalen in prepoznan, je poudaril predsednik.

Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila 8. srečanja slepih in slabovidnih literatov Slovenije z naslovom "Biseri Savinje 2012" (foto: Daniel Novakovič/STA)Spomnil je, da tudi programski vodja projekta "Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture" Mitja Čander spada med slabovidne avtorje. Z izjemno umetniško ustvarjalnostjo, voljo, globokim znanjem in dobrim občutkom koordinira in usmerja programe ter umetniško ustvarjalnost v okviru tega projekta, ki je celovita in sega na vsa področja umetniškega ustvarjanja. To je še en močan prispevek in dodaten dokaz, da je ustvarjalnost slepih in slabovidnih del našega skupnega kulturnega bogatenja, je dodal predsednik.

"Veseli me, ko vidim to pozitivno energijo, dobro voljo, veliko ustvarjalnost in prispevek slepih in slabovidnih, ki ga moramo vsi ceniti," je dejal predsednik, ki se je v zaključku zahvalil udeležencem srečanja za njihove prispevke in jim zaželel še veliko uspeha in ustvarjalnih dosežkov v prihodnje.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani