archived page

Državno preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči

Ljubljana, 6.10.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal potek XVIII. državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije ob možnem potresu (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal potek XVIII. državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije ob možnem potresu. Preverjanje usposobljenosti je predstavilo vse oblike reševanja na terenu, ki so mogoče ob predpostavki, da je prišlo do potresa v osrednji Sloveniji, ki je v nadžariščnem območju dosegel intenziteto 8. stopnje po evropski makroseizmični lestvici (EMS - European Macroseismic Scale).

Predsednik si je na sedmih delovnih mestih ogledal delo reševalnih ekip, nudenje prve pomoči in ukrepe reševanja nezavestnih oseb, triažiranje članov reševalnih ekip, uporabo polavtomatskega defibrilatorja ter delo s psihotravmatiziranimi in nenadno obolelimi osebami. Na sedmih prikaznih točkah pa si je ogledal predstavitev vseh reševalnih služb, ki delujejo v sistemu zaščite in reševanja v Sloveniji, ter delovanje Rdečega križa Slovenije in Zavoda Republike Slovenije za transfuzijsko medicino.

Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal potek XVIII. državnega preverjanja usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa Slovenije ob možnem potresu (foto: Daniel Novakovič/STA)Predsednik republike je v izjavi za medije dejal, da imamo zelo dober sistem reševanja, zelo visoko stopnjo strokovnosti, tehnične usposobljenosti, izkušenosti in sposobnosti za sodelovanje ter da je sistem lepo utečen in resnično dobro deluje. Poudaril je tudi pomen vključevanja jamarjev, tabornikov, skavtov, prostovoljskih organizacij in gasilcev v reševanje.

Predsednik je izpostavil, da je najbolj pomembno, da bi vsi državljani razumeli, da mora biti v takih primerih vsakdo sposoben najprej pomagati sebi in svojemu najbližjemu, da je nekaj treba vedeti o prvi pomoči, o tem, kako je naš sistem zaščite in reševanja organiziran, kako se pokliče pomoč, kako se v realni situaciji dobi dostop do nje in kako se vključi v reševanje, kot ga sistem predvideva. Vse to je po besedah predsednika pomemben del naše državljanske zavesti.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani