archived page

Predsednik republike odlikoval podjetje Pipistrel

Brdo pri Kranju, 20.10.2011  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval podjetje Pipistrel za njegov prispevek k razvoju okolju prijazne tehnologije ter za uveljavljanje zmagovite inovativne filozofije, s katero je tudi Slovenijo postavil med tehnološke velesile.

Predsednik je ob podelitvi odlikovanja poudaril, da je ta dosežek rezultat več kot dveh desetletij prizadevanja in da je prinesel takšne tehnološke rešitve, ki jih občuduje svet in ki bi jih morali razumeti kot izziv za to, da bo naš industrijski razvoj v prihodnje boljši.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval podjetje Pipistrel (foto: Nebojša Tejić/STA)


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na podelitvi odlikovanja Zlati red za zasluge podjetju Pipistrel
Brdo pri Kranju, 20. oktober 2011


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval podjetje Pipistrel (foto: Nebojša Tejić/STA)Spoštovani gospod Ivo Boscarol,
spoštovani predstavniki podjetja Pipistrel,
spoštovani zbrani,

danes sem posebno zadovoljen, srečen in ganjen spričo priložnosti, ki mi je ponujena, da kot predsednik republike podelim najvišje odlikovanje naše države za dosežek, ki je, prvič, vrhunski dosežek v svetu, in ki je, upam, tudi izhodišče za mnoga razmišljanja pri nas.

O vrhunskosti tega dosežka smo že veliko slišali, tudi v današnji obrazložitvi, in veseli nas, navdušeni moramo biti, kadar se pokaže, da so slovensko znanje, slovenska uspešnost, slovenska podjetnost prišli na sam vrh svetovnih prizadevanj za ekološko vzdržne in napredne tehnologije. Samo dejstvo tega dosežka je izjemnega pomena.

Obstaja pa še ena dimenzija, o kateri govorimo manj, pa bi bilo prav, da bi o njej govorili več. Slovenija potrebuje novo industrijsko odličnost, potrebuje novo industrijsko vrhunskost. Slovenija je v preteklosti, v preteklih fazah industrijskega razvoja dosegala zelo dobre rezultate v nekaterih industrijah. Sedaj smo v postindustrijskem času in v času, ko nastajajo nove industrije. Prav bi bilo, da se potrudimo te industrije vgraditi v samo jedro našega razvojnega razmišljanja in odločanja.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval podjetje Pipistrel (foto: Nebojša Tejić/STA)V tem pogledu smo v bistvu na začetku. Prav pa bi bilo, če bi dosežek podjetja Pipistrel bil resnično dobra motivacija, če bi pomagal motivirati našo družbo v celoti v prizadevanju za tisto industrijsko jedro razvoja, ki ga danes tako zelo potrebujemo. Nov razvojni zagon bo to potreboval. Brez razvoja najnovejših industrij, njihovih tehnologij, dodane vrednosti bo težko doseči skladen, celovit razvoj države kot celote. Tega bi se morali v teh časih bolj zavedati, zato moramo dodatno ceniti čas, v katerem prihaja ta izjemen dosežek, in dodatno razumeti, zakaj mi je kot predsedniku republike danes posebno ljubo, da imam priložnost podeliti to visoko odlikovanje.

Gospod Boscarol, zahvaljujem se vam za izjemen prispevek, za prispevek, ki je navdušil slovensko javnost tako, kot to uspeva najvišjim športnim dosežkom, kar je po stopnji navdušenja največ, kar se v tej skupnosti lahko doseže. Hkrati pa upam, da smo vsi skupaj dobro razumeli sporočilo tega vašega dosežka, sporočilo dejstva, da je ta dosežek nastal kot rezultat več kot dveh desetletij prizadevanj in da je prinesel takšne tehnološke rešitve, ki jih občuduje svet in ki bi jih mi morali razumeti kot izziv za to, da bo naš industrijski razvoj v prihodnje boljši. Hvala vam za vse to. Vašemu podjetju in vam osebno želim še veliko uspehov v prihodnje. Hvala lepa.


Zahvala direktorja in ustanovitelja podjetja Pipistrel Iva Boscarola


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval podjetje Pipistrel (foto: Nebojša Tejić/STA)Gospod predsednik,
spoštovani,

še v imenu kolektiva najlepša hvala vsem, ki ste danes prišli, vsem, ki ste si vzeli čas, da ta velik dogodek delite z nami. Hvala kolektivu in pa seveda izredna hvala tisti peščici mojih sodelavcev, ki so mesece prebedeli ponoči pri snovanju letala za to, da lahko vsi skupaj danes sanjamo. Hvala.

To je velik dosežek za Pipistrel, vendar je v tem trenutku, lahko že rečemo, tudi velika promocija za Slovenijo. Tako velika zmaga na tekmovanju najeminentnejše svetovne agencije seveda ni ostala neopažena nikjer po svetu. Tukaj moramo zdaj seveda začeti graditi. To mora vsem nam, tudi v Sloveniji, postati osnova za to, da bomo začeli razmišljati drugače.

Predsednik Türk je že povedal, kaj naj tako odlikovanje pomeni. To odlikovanje namreč pomeni zelo velik precedens v Sloveniji. Pomeni, da smo prvič skupinica 50 ljudi prejeli državno odlikovanje za promocijo Slovenije s področja gospodarstva. Do zdaj so Slovenijo promovirali v glavnem športniki, akademiki, politiki in tako naprej. Zdaj je čas, da dejansko pogledamo tudi, kje imamo naše rezerve v gospodarstvu, ker to nam mora biti v naslednjih letih fokus, zato da ne bomo povprečen narod revnih, ampak da bomo z našim znanjem lahko tudi premikali meje.

Pipistrel je pokazal, da meje lahko premika. Vendar, pa se je od tukaj naprej seveda treba vprašati, ali bomo mi v Pipistrelu z ekipo sedemdesetih živeli naše sanje še naprej, ali bo država motivirana, da nas bo prisilila da bomo čez tri leta imeli 1.000 ali pa 2.000 zaposlenih. Tukaj pa nismo več mi tisti, ki imamo škarje in platno v rokah. Dejstvo je, da v Sloveniji v zadnjih treh letih niti eno podjetje ni prešlo iz malega v veliko mednarodno podjetje.

To pomeni, da se bomo morali vsi skupaj ob tem priznanju – in tukaj se predsedniku še enkrat zahvaljujem, da je vrgel to rokavico, tudi slovenski politiki, ne gospodarstvu – začeti do takih, ki so dokazali, da imajo potencial, drugače obnašati. Sam sem zelo pozitiven do tega. Ker, nenazadnje, če ste gledali, kako je Slovenija živela z nami in kako nas je spodbujala tisti teden tekme – jaz se še enkrat vsem zahvaljujem – to pomeni, da imamo novo športno disciplino v Sloveniji, in to je gospodarstvo. To si velja zapomniti.

Da ne bom predolg, ko sem imel nekaj časa, sem te utrinke pisal, potem so jih seveda tudi objavljali. Kot prvo in zaenkrat edino knjigo bi si dovolil, da jo dam za spomin gospodu predsedniku, ker nas je za ta naš dosežek odlikoval, da bo vedel, kako je ta zgodba nastajala. Izročam vam tudi zmagovalno majico ekipe, ki si je priborila to priznanje, in ker vemo, da rad hodi na sprehode, jo bo morda včasih tudi oblekel.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani