archived page

Predsednik republike ob 90-letnici Gimnazije Murska Sobota

Murska Sobota, 27.11.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne akademije ob 90. obletnici Gimnazije Murska Sobota (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil slavnostne akademije ob 90. obletnici Gimnazije Murska Sobota. V nagovoru je orisal zgodovino Gimnazije Murska Sobota in poudaril, da je gimnazija ob ustanovitvi leta 1919 uvedla pouk v slovenščini, kar je kulturno in politično pomenilo izjemno veliko pridobitev za celotno pokrajino. Dodal je, da je bil ob številnih spremembah in reorganizacijah opazen nenehen napredek šole v smeri zviševanja kakovosti izobraževanja in širitve vseh dejavnosti, ki so namenjene vsestranskemu razvoju mladih na številnih področjih.

Predsednik republike je izpostavil uspešno vključevanje gimnazije v evropsko medkulturno in medjezikovno sodelovanje, številne uspehe dijakov šole na kulturnem, znanstvenem in športnem področju, šola je bila tudi med pionirji pri uvajanju interneta in je ves čas načrtno razvijala raziskovalno dejavnost. Dotaknil se je tudi uspehov dijakov te šole pri nadaljnjem šolanju na univerzi in v poklicih. Vse naštete dejavnosti so po predsednikovih besedah velik prispevek gimnazije in so izjemnega pomena za razvoj mladega človeka v času odraščanja.

Predsednik dr. Danilo Türk je namenil pozornost tudi profesorjem, ravnateljem in pedagoškim delavcem, ki so devet desetletij oblikovali delo na šoli. Profesorski zbor na tej gimnaziji se nikoli ni zadovoljil le z dobrim podajanjem učne snovi, kar je značilnost dobrih profesorjev. Profesorji te šole pa so napisali tudi številne učbenike, so mentorji na področju raziskovalne dejavnosti in, kot je poudaril predsednik, so pedagoški in strokovni delavci v polnem pomenu te besede, saj omogočajo vsestranske aktivnosti in uspehe dijakov.

Predsednik je v zaključku nagovora opozoril, da danes pred šolo stojijo novi izzivi. Kot je pojasnil, lahko Gimnazija Murska Sobota pomaga ljudem odpreti nova obzorja, poiskati nove možnosti in dosegati nove ravni blaginje in kulture, kar je dandanes v Sloveniji najbolj nujno prav v Prekmurju. Prav tu je po njegovih besedah velika priložnost in velika odgovornost Gimnazije Murska Sobota, pot proti stoti obletnici njenega obstoja pa bo zato vznemirljiva in polna priložnosti.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani