archived page

Slovenski in črnogorski predsednik s predstavniki slovenskega gospodarstva

Brdo pri Kranju, 5.3.2009  |  sporočilo za javnost


Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in predsednika Črne gore Filipa Vujanovića s predstavniki slovenskega gospodarstva (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk in predsednik Črne gore Filip Vujanović sta se srečala s predstavniki slovenskega gospodarstva, s katerimi sta se pogovarjala o možnostih za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Črno goro. Srečanja se je udeležilo dvajset predstavnikov slovenskih podjetij, med njimi tudi predstavniki podjetij Mercator, Intereuropa, Zavarovalnica Triglav, Hidria, Terme Zreče, NLB, NKBM in drugih podjetij.

Slovenski predsednik je uvodoma pojasnil, da se srečanja udeležujejo gospodarstveniki, ki že imajo poslovne zveze s Črno goro in so prisotni na črnogorskem tržišču. Poudaril je, da je sedanji trenutek še posebno zanimiv in pomemben za definiranje gospodarskih odnosov med obema državama v prihodnje. Črna gora je bila nedavno obnovljena kot država in v prvih letih sodelovanja dveh suverenih državi so bile dosežene visoke stopnje rasti blagovne menjave, dober razvoj na področju trgovine s storitvami in spodbuden razvoj na področju investiranja. Po predsednikovih besedah je to šele začetek, saj je potrebno razmišljati naprej, dolgoročno in ambiciozno, v kar nas silijo tudi sedanje mednarodne gospodarske razmere.

Srečanje predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka in predsednika Črne gore Filipa Vujanovića s predstavniki slovenskega gospodarstva (FA BOBO)Predsednik dr. Danilo Türk je dejal, da se je kljub gospodarski krizi potrebno pošteno in temeljito pogovarjati o možnostih trajnejših oblik gospodarskega sodelovanja ter odkrito govoriti o vprašanjih, ki jih prinaša dosedanja izkušnja. Izpostavil je, da sodelovanja nismo enako dobro razvili na vseh področjih in da obstajajo še velike možnosti za razvoj na področjih energetike, zavarovalništva in bančništva, turizma, telekomunikacij, trgovine in na drugih področjih. Obljubil je, da bo tudi ob prihodnjih srečanjih s črnogorskim predsednikom vselej izkoristil čas tudi za pogovore na gospodarski ravni.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Črne gore Filip Vujanović, ki je dejal, da je bilo srečanje z gospodarstveniki skupna ideja obeh predsednikov. Srečanje je ocenil kot koristno, saj omogoča, da gospodarstveniki predstavijo svoje poglede na možnosti za nadaljevanje in razširitev gospodarskega sodelovanja med državama. Sodelovanje med Slovenijo in Črno goro je sicer ocenil kot primer dobrega sodelovanja, ki se je z neodvisnostjo Črne gore še izboljšalo. Slovenski kapital je po njegovih besedah v Črni gori zastopan v vseh sferah in na zelo kvaliteten način. Pohvalil je uspehe slovenskih podjetij na področjih bančništva, hotelirstva ter gradnje infrastrukture. Povedal je, da sta se s slovenskim predsednikom pogovarjala tudi o novem izzivu za slovenska turistična podjetja in interesu Črne gore, da v Sloveniji promovira svoj planinski turizem. Dodal je, da je to primer, kjer bi lahko slovenska podjetja s svojimi izkušnjami in kapitalom pomagala pri razvoju črnogorskega gospodarstva, in kot eno od možnih zanimivih turističnih lokacij izpostavil turistično središče Žabljak na območju črnogorskega nacionalnega parka Durmitor.


© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani