archived page

Odprtje Centra sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija

Ljubljana, 25.9.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je odprl Center sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk in soproga Barbara Miklič Türk sta se udeležila odprtja Centra sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija. Po ogledu predstave oziroma sonorične invokacije z naslovom "Vrnivec" je predsednik dejal, da je bila to zanj popolnoma nova umetniška izkušnja in novo doživetje. Ob tem je spomnil na umetniški pojem Gesamtkunstwerk oziroma celostna umetnina, ki predstavlja umetniško delo, znotraj katerega se na zanimiv način povezujejo raznovrstne tehnike, vsebine, umetniške zvrsti in uporaba tehnologij.

Ta pristop k umetnosti je po mnenju predsednika zelo pomemben, saj nam kaže, kako je umetnost neskončna in kako nas bo vodila naprej. Predsednik je izpostavil, da se v teh časih v Sloveniji kopičijo redukcionistična pojmovanja ne samo umetnosti, ampak tudi ekonomije in eksistence. Zato je po njegovih besedah izjemno pomembno, da umetnost pokaže alternative in vsem nam pove, da je življenje veliko bogatejše od tistega, kar se nam vsiljuje v vsakdanu in v tem, kar razumemo kot pomanjkanje kraljestva svobode. Umetnost je kraljestvo svobode, je poudaril predsednik in dodal, da je nocojšnja prireditev to pokazala.

V zaključku je izrazil prepričanje, da bo novi kulturni center prispeval h kulturni bogatitvi našega glavnega mesta in naše skupnosti kot celote, da nas bo dobro povezoval z umetnostjo kot globalno sporočilnostjo in da bomo vsi skupaj zato bogatejši. Predsednik je zatem z udarcem na triangel slovesno odprl Center sonoričnih umetnosti Vodnikova domačija.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani