archived page

Predsednik o pomenu znanosti za naš prihodnji razvoj

Ljubljana, 27.6.2012  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja simpozija z mednarodno udeležbo z naslovom "Molekularna medicina in biotehnologija" (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja simpozija z mednarodno udeležbo z naslovom "Molekularna medicina in biotehnologija" ob 40. obletnici Inštituta za biokemijo in 20. obletnici Medicinskega centra za molekularno biologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani. V pozdravnem nagovoru je poudaril, da oba centra spadata med naše pomembne znanstvene institucije, ki veliko prispevajo k razvoju znanosti, prenosu znanstvenih spoznanj v prakso in razvoju izobraževanja.

Predsednik je dejal, da je razkritje zgradbe človekovega genoma odprlo novo obdobje v znanosti, ki je vplivalo tudi na splošno razumevanje znanosti. Za laike je bilo v začetku zelo preprosto sprejeti poenostavljeni pogled o genski determiniranosti življenja, danes pa so že prisotna nova, bolj kompleksna in hkrati bolj individualizirana razumevanja živih bitij. Pojavila so se tudi nova pričakovanja glede bioloških zdravil in zaskrbljenosti spričo možnosti genskega spreminjanja rastlin in živali. Predsednik je spomnil, da razprave o teh vprašanjih niso vselej temeljile na znanstvenih spoznanjih.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je udeležil odprtja simpozija z mednarodno udeležbo z naslovom "Molekularna medicina in biotehnologija" (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik je izpostavil, da nekateri 20. stoletje imenujejo stoletje fizike, v 21. stoletju pa vidijo stoletje biologije, ko nam bo genetika omogočila reševanje številnih zdravstvenih, ekoloških in morebiti tudi ekonomskih problemov. Čeprav je ta pogled nekoliko naiven, nam po besedah predsednika daje izhodišče za razvoj znanstvenega optimizma, ki ga danes tako močno potrebujemo. Naš prihodnji razvoj bo namreč zahteval globlja spoznanja, resno delo ter zlasti spoštovanje znanosti in znanstveni optimizem.

Znanost sama po sebi ne rešuje problemov razvoja, je dejal predsednik, ki je poudaril, da poleg vrhunske znanosti, podprte z znanstvenim optimizmom, potrebujemo tudi premišljeno politiko in zakonodajo, ki bo dajala primeren okvir znanstvenemu razvoju, ter vzdržno ekonomiko, ki bo ta razvoj zagotavljala. Vse to skupaj pa mora temeljiti na premišljenih etičnih merilih in zreli javni razpravi, je še dodal predsednik.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani