archived page

Predsednik republike odlikoval Petra Kovačiča Peršina

Ljubljana, 20.6.2011  |  sporočilo za javnost, govor


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Petra Kovačiča Peršina za svobodoljubnost v njegovem publicističnem delu, s katerim je vztrajno, odločno in požrtvovalno odpiral intelektualna obzorja slovenskega duha.

Predsednik republike je v nagovoru ob podelitvi odlikovanja poudaril, da je današnji odlikovanec dal Sloveniji moderen smisel pojma svobodne misli in kulture dialoga.
Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Petra Kovačiča Peršina (foto: Tamino Petelinšek/STA)


Nagovor predsednika Republike Slovenije dr. Danila Türka na podelitvi odlikovanja Zlati red za zasluge Petru Kovačiču Peršinu
Ljubljana, 20. junij 2011


Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Petra Kovačiča Peršina (foto: Tamino Petelinšek/STA)Spoštovani odlikovanec, gospod Peter Kovačič Peršin,
spoštovani gostje,
gospe in gospodje,

današnji odlikovanec je mož, ki je dal Sloveniji moderen smisel pojma svobodne misli in kulture dialoga.

Ko sem pred kratkim ponovno bral Voltairovega Kandida, sem naletel na misel, ki zelo lepo opiše vse tisto, kar je odlikovalo življenjsko pot in intelektualni prispevek današnjega odlikovanca. Voltaire pravi, da sta za svobodo misli potrebna dva pogoja. Najprej ta, da človek ni podvržen intelektualni prisili neke ideologije, nekega sistema misli. In nato, da se ne podredi neki politični stranki in njenim potrebam, njeni ideologiji.

To je povedano v drugem zgodovinskem kontekstu in z zgodovinskimi posebnostmi tistega časa, vendar je ta resnica večna. Nesprejemanje ideološke prisile in ideoloških sistemov misli in nesprejemanje strankarskih prioritet in strankarskih politik je nujen pogoj za svobodo misli in za svobodno razpravo.

Naš današnji odlikovanec je oboje dokazoval v časih, ko ne eno ne drugo ni bilo lahko dokazati. Najprej v času tako imenovanega enoumja, ko je ideološki sistem pritiskal na intelektualce in na samostojno misel, in kasneje, v času večstrankarskega pluralizma, ko je instrumentalizacija misli za potrebe političnih strank postala tako dominantna.

Predsednik republike dr. Danilo Türk je z Zlatim redom za zasluge odlikoval Petra Kovačiča Peršina (foto: Tamino Petelinšek/STA)V vseh teh okoliščinah pa je pomembna še druga prvina – sposobnost in eksemplaričnost dialoga. Kaj pomeni dialog? Včasih se pri nas v Sloveniji, v sedanjem trenutku, polnem razhajanj, zelo hitro spregleda, kaj pravzaprav dialog je. Veliko je izraženih stališč, imamo tudi veliko medsebojnega izključevanja in premalo sposobnosti poslušanja argumentov, stališč drugih in resničnega angažiranja v dialogu z drugimi.

Danes imamo pred sabo odlikovanca, ki je demonstriral v težkih trenutkih, kako se vodi dialog in tudi iz tega se moramo danes kaj naučiti.

Verjamem, da je čas ob 20. obletnici naše države zelo primeren, da se zamislimo nad obojim – nad tem, kako skrbimo za svobodo misli pri nas, ali jo razvijamo v njeni polnosti, ali je nismo preveč podvrgli različnim političnim interesom in instrumentalizacijam, in drugič, ali smo sposobni voditi dialog v njegovi polnosti, dialog, ki vključuje tudi poslušanje drugih, upoštevanje, spoštovanje argumentov in dober odgovor.

Vsega tega nam danes manjka in zato se mi zdi prav, da ob današnji priliki iz dela Petra Kovačiča Peršina ter iz revije 2000 in njegovih drugih del povzamemo prave nauke. Ko se Slovenija zahvaljuje za njegov prispevek s tem odlikovanjem, se zahvaljuje za prispevek pri temeljnih vrednotah, ki tvorijo človeško svobodo in človeško prihodnost.

Naj se to ne sliši kot pretirano. Prav za to gre – za človeško svobodo, za človeško prihodnost. V duhu te misli bi se rad še enkrat zahvalil Petru Kovačiču Peršinu za njegove številne prispevke in mu zaželel aktivno in uspešno delo še naprej. Hvala lepa.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani