archived page

Predsednik republike na Strateškem forumu Bled

Bled, 29.8.2010  |  sporočilo za javnost


opozorilo  Za ogled te vsebine morate imeti nameščen Adobe Flash Player in omogočen javascript v vašem brskalniku.

Prenesite si brezplačni Flash Player!

Adobe Flash Player


Predsednik republike dr. Danilo Türk na 5. Strateškem forumu Bled (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je kot častni gost udeležil otvoritve 5. Blejskega strateškega foruma. V uvodnem nagovoru je razmišljal predvsem o globalnih izzivih v prihodnjem desetletju in opozoril, da sta pri oceni stanja pomembni poštenost in odkritost, pri iskanju odgovorov pa domišljija. Kot primer situacije, v kateri bo potrebna domišljija pri iskanju rešitev, je posebej izpostavil pomen izhodne strategije za Afganistan. Mednarodna skupnost bo morala določiti strategijo izhoda, saj trajna tuja vojaška prisotnost ni rešitev in tudi ni bila nikoli tako zamišljena. Pri določanju izhodne strategije bosta odločilnega pomena dogovarjanje med afganistansko vlado in drugimi političnimi silami v državi ter vzpostavitev učinkovitega regionalnega dogovora, ki bi zavezal sosednje države k stabilnosti, ki jo potrebuje Afganistan.

Predsednik republike dr. Danilo Türk na 5. Strateškem forumu Bled (foto: Tina Kosec/STA)Predsednik republike je govoril tudi o prioritetah zunanje politike Evropske unije. Poudaril je pomen strateškega partnerstva s pomembnimi svetovnimi dejavniki, kot sta Kitajska in Indija. Evropska unija bo morala posodobiti transatlantsko sodelovanje z ZDA kot trajnim strateškim partnerjem, največjo pozornost pa nameniti sodelovanju z Rusko federacijo in državami vzhodnega partnerstva. Slednje je predsednik Türk označil kot najpomembnejšo prioriteto EU, saj ravno Ruska federacija, ki je razglasila politiko modernizacije kot osrednje vodilo svojega razvoja, in države vzhodnega partnerstva s svojim celotnim razvojnim potencialom, predstavljajo največjo priložnost za tesno sodelovanje, ki je Evropa ne sme zamuditi. Zavzel se je, da bi EU razširila podlago sodelovanja s temi državami, vključno z liberalizacijo viznega režima.

Predsednik republike dr. Danilo Türk se je ob robu Strateškega foruma Bled sestal z generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Mousso (foto: Tina Kosec/STA)Ob robu blejskega strateškega foruma je imel predsednik republike dr. Danilo Türk več srečanj z gosti letošnje prireditve. Pogovarjal se je s Preenet Kaur, državno ministrico za zunanje zadeve v vladi Indije, Antoniom Patrioto, namestnikom ministra za zunanje zadeve Federativne republike Brazilije ter generalnim sekretarjem Arabske lige Amrom Mousso, ki mu je ob tej priložnosti izročil ček za 50 tisoč dolarjev, kot donacijo za mednarodni sklad za razminiranje (ITF), ki operativno in finančno sodeluje pri projektu rehabilitacije invalidnih otrok iz Gaze v Sloveniji.

V popoldanskem času je predsednik sprejel Petra MacKaya, ministra za obrambe Kanade, pogovarjal pa se je še s Hansom Friedrichom, direktorjem IUCN, mednarodne zveze za ohranitev narave ter Frankom Jürgenom Richterjem, predsedujočim združenja Horasis, neodvisnega mednarodnega združenja, ki si prizadeva k oblikovanju vizije za trajnostno prihodnost.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani