archived page

Predsednik republike sprejel avstrijskega zveznega kanclerja

Ljubljana, 26.8.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike sprejel zveznega kanclerja Republike Avstrije Wernerja Faymanna (FA BOBO)Predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk je sprejel zveznega kanclerja Republike Avstrije Wernerja Faymanna, ki se mudi na delovnem obisku v Republiki Sloveniji.

Predsednik Republike Slovenije in zvezni kancler Republike Avstrije sta pozitivno ocenila odnose med državama, najbolj pa sta se posvetila problemom Slovencev na avstrijskem Koroškem. Predsednik dr. Danilo Türk se je zavzel za skupne projekte pri reševanju odprtih vprašanj, kot je na primer dvojezično šolstvo, kjer bi obe državi lahko v okviru Sveta Evrope pomagali razviti šolski model na višji ravni pedagoške kvalitete.
Predsednik republike sprejel zveznega kanclerja Republike Avstrije Wernerja Faymanna (FA BOBO)Posebno pozornost sta sogovornika namenila dvojezičnim topografskim napisom, pri čemer je avstrijski kancler Faymann opozoril na politični vidik omenjene problematike. Predsednik Türk je ob tem poudaril, da je problem dvojezičnih napisov stvar uresničevanja Avstrijske državne pogodbe in uresničevanja odločb avstrijskega ustavnega sodišča. Dodal je še, da odločnost pri izvrševanju odločb pomaga tudi pri ustvarjanju potrebnih političnih pogojev zanje.

Slovenski predsednik in avstrijski zvezni kancler sta se dotaknila tudi sodelovanja v okviru Organizacije združenih narodov, kjer je Avstrija trenutno članica Varnostnega sveta, in prizadevanj za zagotavljanje pogojev za uspešno kandidaturo Hrvaške v Evropski uniji. Predsednik je ob tem izrazil upanje, da bodo pogovori na podlagi nedavnega srečanja med predsednikoma vlad Slovenije in Hrvaške uspešni.

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani