archived page

Predsednik sprejel predstavnike Narodnega sveta koroških Slovencev

Ljubljana, 11.9.2009  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike Narodnega sveta koroških Slovencev (FA BOBO)Predsednik republike dr. Danilo Türk je sprejel predstavnike Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) ob 60. obletnici njihovega delovanja. Predsednik je v izjavi za medije po srečanju NSKS označil kot organizacijo, ki je čvrsto predana temeljnim političnim in pravnim načelom zastopanja slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem. Po predsednikovih besedah pri tem izkazuje tudi dovolj prožnosti in inovativnosti pri iskanju novih političnih in drugih poti za urejanje položaja manjšine.

Predsednik je na novinarsko vprašanje glede notifikacije Avstrijske državne pogodbe (ADP) odgovoril, da je vselej zagovarjal slovensko uradno priglasitev nasledstva ADP. To bi bila po njegovem mnenju popolnoma naravna poteza, ki bi tudi formalno potrdila dosedanja zavzemanja Slovenije, da bi spoštovali njen status države naslednice, ki se popolnoma legitimno zanima za položaj Slovencev v Avstriji. Za to obstaja več razlogov, kot so skupna meja z Avstrijo, slovenska manjšina ter druga določila ADP. Predsednik pa je spomnil tudi na to, da je Avstrija veliko storila za položaj nemško govorečih prebivalcev na južnem Tirolskem. Tudi ti zgledi in primerjave imajo svoj učinek, je dejal predsednik dr. Danilo Türk.

Predsednik NSKS Karel Smolle pa je po srečanju povedal, da ga veseli, ker je slovenski predsednik našel zelo jasne besede glede ADP. Poudaril je, da ta pogodba ni zasebna stvar Avstrije, ampak je zadeva vseh sosedov, ki imajo pravni interes. Menil je, da bi do slovenske priglasitve nasledstva ADP lahko prišlo kmalu, po njegovih besedah pa ima Avstrija tudi čas, da do takrat uresniči nekatere pravice za slovensko manjšino, kot so krajevni napisi, uradni jezik, otroški vrtci oziroma šolstvo, ki spadajo med klasične potrebe manjšine. Poudaril pa je tudi pomen boljšega gospodarskega sodelovanja.
© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani