archived page

Srečanje predsednika z veterani vojne za Slovenijo iz Posavja in Dolenjske

Brežice, Rigonce, Novo mesto, 15.6.2011  |  sporočilo za javnost


Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal fotografsko razstavo ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije z naslovom "Bil sem zraven – 25. območni štab Teritorialne obrambe in vojne enote Teritorialne obrambe v vojni leta 1991" (foto: Stanko Gruden/STA)Predsednik republike dr. Danilo Türk se je v Posavskem muzeju Brežice udeležil slovesnosti ob odprtju fotografske razstave ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije z naslovom "Bil sem zraven – 25. območni štab Teritorialne obrambe in vojne enote Teritorialne obrambe v vojni leta 1991".

V slavnostnem nagovoru je poudaril, da narod, ki ne zna gojiti spomina na svoje odločilne trenutke, ogroža svojo prihodnost. Zato moramo po njegovih besedah spomin na dogodke v času osamosvajanja Slovenije gojiti s potrebnim spoštovanjem, občutkom dostojanstva in občutkom hvaležnosti vsem tistim, ki so v njih sodelovali.

Predsednik je posebej izpostavil strateški pomen Posavja za celotno Slovenijo, saj se je tu varovalo državno mejo z Republiko Hrvaško, letališče v Cerkljah ob Krki in Nuklearno elektrarno Krško. Spomnil je tudi, da se je strateški pomen te pokrajine na zelo dramatičen način pokazal že v času akcije Sever.

Vsem, ki so na kakršenkoli način sodelovali pri pripravi fotografske razstave, se je zahvalil za njihovo delo. Dodal je, da gre za pomemben prispevek k ohranitvi domoljubja, narodne zavesti ter pozitivne energije, ki je ustvarila našo državo in ki jo še kako potrebujemo danes.

Predsednik republike se je nato odpravil v Rigonce, kjer je položil venec k spomeniku padlemu pripadniku Teritorialne obrambe Republike Slovenije Jerneju Molanu v bojih z vojsko JLA pri Rigoncah v času desetdnevne vojne za samostojno Slovenijo.

Predsednik se je ob tem srečal s člani Policijskega veteranskega društva Sever Posavje, Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Posavje, pripadniki intervencijskega voda Teritorialne obrambe Brežice ter vdovo in hčerko padlega pripadnika Teritorialne obrambe Republike Slovenije Jerneja Molana.

Predsednik je zatem obiskal še Dolenjski muzej v Novem mestu, kjer si je ogledal razstavo z naslovom "Skupaj do samostojnosti – Dolenjska 1991", ki bo v počastitev 20. obletnice slovenske samostojnosti slovesno odprta v soboto, 18. junija 2011.

Predsednik se je ob tem srečal s člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Dolenjska in Policijskega veteranskega društva Sever Dolenjska in Bela krajina. Predsednik je vsem organizatorjem razstave čestital za dober prikaz življenja in problemov tistega časa, vojaških akcij in enotnosti odpora vseh segmentov družbe.
Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal fotografsko razstavo ob 20. obletnici osamosvojitve Slovenije z naslovom "Bil sem zraven – 25. območni štab Teritorialne obrambe in vojne enote Teritorialne obrambe v vojni leta 1991" (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk je položil venec k spomeniku padlemu pripadniku Teritorialne obrambe Republike Slovenije Jerneju Molanu v bojih z vojsko JLA pri Rigoncah v času desetdnevne vojne za samostojno Slovenijo (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk se je srečal s člani Policijskega veteranskega društva Sever Posavje, Pokrajinskega odbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo Posavje, pripadniki intervencijskega voda Teritorialne obrambe Brežice ter vdovo in hčerko padlega pripadnika Teritorialne obrambe Republike Slovenije Jerneja Molana (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal razstavo z naslovom "Skupaj do samostojnosti – Dolenjska 1991" (foto: Stanko Gruden/STA)
Predsednik republike dr. Danilo Türk si je ogledal razstavo z naslovom "Skupaj do samostojnosti – Dolenjska 1991" (foto: Stanko Gruden/STA)

© 2008 Urad predsednika Republike Slovenije  |  Pravna obvestila in avtorstvo  |  Načrt strani  načrt strani